Astazi am sa vorbesc despre ceva care s-ar putea sa fie una dintre cele mai mari probleme intr-un business. Pentru cei dintre voi care aveti o afacere, stiti exact la ce ma refer cand zic cat de important e un angajat in firma.
Angajatii - cum sa gasesti un angajat potrivit pentru afacerea ta. Un angajat iti poate ruina afacerea. Cum sa gasesti un angajat bun este unul dintre cele mai grele lucruri pe care un antreprenor trebuie sa le invete.
Dupa ce ai un plan bun de afacere si ai totul pus cap la cap, tot ce iti lipseste este un angajat care sa fie "perfect" pentru jobul respectiv.
Cand toate lucrurile merg bine, gandeste-te ca ii dai volanul acelui angajat si il lasi sa o conduca.
Toata firma depinde de deciziile pe care le ia acest angajat.
Nu vreau sa dau exemple, dar cu totii stim cazuri mai ales in firmele mari, de manageri care nu stiu nici ei despre ce e vorba in firma. Problema e ca acel lucru se vede si mai ales se simte de catre client.
Un client, indiferent de domeniul de activitate al firmei, simte imediat cand un manager nu este deschis catre client. Cand un client are o problema cineva trebuie sa o rezolve, iar daca persoana respectiva e dezinteresata, acea afacere se poate clatina incet, dar sigur pe termen lung.
Citeste aici ce trebuie sa stii despre Modelul de parteneriat 50/50.
Daca acel angajat nu are grija de afacerea ta, asa cum ai avut tu si in timpul serviciului singurele probleme care conteaza pentru el sunt problemele pe care le are el in timpul liber, atunci acel angajat cu siguranta nu e potrivit pentru afacerea ta. Poti avea si zile proaste, se intampla, cand nu te poti concentra dar sa nu devina o rutina.
Un job este un loc unde lucrezi. Viata personala a angajatului nu face parte din job sau din business.
Atunci cand esti la interviu si urmeaza sa angajezi pe cineva trebuie sa ai o viziune realistica asupra persoanei respective pe termen lung. Si nu zic pe termne lung intamplator. Stim ce inseamna sa angajezi pe banda si ce costuri implica acest lucru. Asta este insa o discutie separata.
Ca un punct de referinta trebuie sa vezi pe cine cauti defapt. De cine ai nevoie cu adevarat. E bine sa iti faci o lista cu toate calitatile pe care vrei ca urmatorul angajat sa le aibe.
Nu te limita.
Interviul e foarte important. Cu timpul si experienta creste si iti dai seama de o persoana (puncte forte vs. puncte slabe). Iti dai seama daca vrei o persoana sa intre in afacerea ta sau nu. Inca o data iti spun, tu esti angajatorul si tu trebuie sa ai grija de viitorul afacerii tale (sa ai o viziune de antreprenor).
Ai nevoie de un angajat care sa creada in afacerea ta. Ai nevoie de un angajat care isi doreste sa lucreze in business-ul tau. Sa creasca afacerea si sa o faca mai buna. Asta e ceea ce ai nevoie.
Ceea ce vreau sa spun este ca trebuie sa investesti timp in cautarea angajatului potrivit, pentru ca defapt investesti timp in afacerea ta. Nu sa iei prima persoana pe care o intalnesti. Daca e nevoie sa tii 50 de interviuri pentru a gasi persoana potrivita, atunci go on. Daca dai carma persoanei nepotrivite, se duce totul. Sunt unele persoane care poate nu apreciaza ceea ce ai reusit sa construiesti, la ce ai lucrat, pana ai ajuns in momentul respectiv. Daca nu apreciaza ce ai facut (ce ai reusit sa construiesti prin munca), inseamna ca nu te apreciaza nici pe tine. Si daca tu iti respecti afacerea si te respecti pe tine si munca ta, iti dai seama singur ca nu poti lasa pe oricine sa aibe grija de ea.
Verifica toate referintele. Nu opri procesul de verificare dupa ce ai primit un raport favorabil. Verifica angajatorul la care a lucrat. Luarea deciziei de angajare doar pe baza unui raport bun, nu este suficient de aprofundata.
Lupta-te cu concurenta. Concurenta nu inseamna numai clientii. Concurenta inseamna de asemenea si angajati. Trebuie sa te lupti pentru a avea cei mai buni angajati. Poti face acest lucru oferindu-i un salariu mai bun, beneficii si o atmosfera placuta la locul de munca fata de rivalul tau.
Incearca sa nu ai locuri de munca "moarte" in firma. Un angajat bun are obiective profesionale pe termen lung si scurt. Daca nu-i oferi sau creezi sansa dezvoltarii, nu vei fi capabil sa pastrezi angajatii buni. Un angajat bun nu va accepta sa nu-si foloseasca talentul (aptitudinile) in cadrul unui business fara posibilitati de dezvoltare.
Citeste aici Cum sa negociezi in afaceri.
Nu trebuie sa lasi procesul de recrutare in baza departamentului de resurse umane sau unei agentii de locuri de munca. Daca intalnesti persoane care indeplinesc atributele pe care le vrei pentru firma ta, nu ezita sa vorbesti cu ele, sa le intrebi daca le-ar face placere sa lucreze pentru tine si lasa-le chiar o carte de vizita.
Asigura-te de potentialul angajatului si de aptitudinile necesare pentru a-si indeplini cu succes job-ul. Atentie, daca este prea calificat, acesta se poate plictisi ceea ce il poate determina sa plece din firma.
Acesta este sfatul meu. Fa-ti timp si cauta angajatul potrivit. Trebuie sa cauti talentul, daruirea. De multe ori talentul nu vine la tine. Tu trebuie sa-l cauti. Protejeaza-ti afacerea. E cel mai inteligent lucru pe care il poti face.
Tu ce parere ai? Ai avut probleme cu angajatii pana acum? Cum procedezi?
miercuri, 15 mai 2013
Home »
Afaceri
,
Business
,
Educatie
,
Inteligenta
,
Investitii
,
IQ Financiar
» Cat de important e un angajat in firma? Cum sa gasesti un angajat potrivit?
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu