Cei mai multi antreprenori subestimeaza puterea echipei (nu-mi face placere sa spun acest lucru, dar este valabil pentru Ro).
Zilele trecute am avut o intalnire cu un domn venit din Suedia. Nu intamplator acest domn se intampla sa fie team leader. Insa modestia de care da dovada, e cu mult peste orice asteptari.
Pe mine, trebuie sa recunosc ca m-a impresionat. Si pe cat de impresionat am fost eu, pe atat de uimit a ramas el.
Diferentele intr-o companie intre angajati, la noi sunt prea mari. Mult prea mari. Cei mai multi lideri nu apreciaza munca unui angajat la adevarata valoare.
Poate vei spune ca incerc sa le iau apararea angajatilor, insa nu despre asta e vorba in acest articol. Te-ai intrebat vreodata cat de important e un angajat mai mic din firma? Si de ce ar trebui sa fii in relatii mai bune cu el?
Din pacate multi dintre "patronii" (nu gasesc alt termen mai potrivit) de azi au ramas construiti pe idei vechi. Ei privesc lucrurile de sus, iar pe angajati ii vad ca pe niste "carausi". Problema este ca acest lucru ii va afecta tot pe ei. Cand se pierd contracte sau au clienti nemultumiti, probabil se gandesc ca n-au fost clinetii potriviti. Problema nu este in exterior. Este chiar in interior.
Citeste aici Cat de important e un angajat in firma?
Mentinerea legaturilor cu angajatii este cea mai mare problema cu care se confrunta multi antreprenori. Unele dintre problemele reale se afla in interiorul echipei lor.
Problema implicarii personalului in efortul indeplinirii obiectivului comun de satisfacere a clientilor. Este foarte greu sa facem acest lucru in conditiile in care nu avem sprijinul oamenilor din echipa din care facem parte.
Trebuie sa-ti dai seama de importanta stabilirii unei relatii amiabile cu angajatii. La urma urmei e vorba de respect. Sa nu mai vorbim de beneficiile pe care le pot aduce. Tratarea personalului cu respectul si bunavointa pe care le merita constituie cel mai bun mijloc de a-l determina sa actioneze in directia atingerii obiectivului comun al satisfacerii clientilor. Este important sa aratam un interes sincer fata de opiniile angajatilor respectivi.
Si eu am fost angajat, si trebuie sa recunosc cat de mult conteaza tonul pe care iti vorbeste superiorul. Si cat de mult conteaza felul in care o spune. Nu mai spun de relatia pe care o ai cu el. Daca se face o persoana placuta, iti da incredere si lucrezi mai degajat. Nimeni nu vrea sa fie stresat la munca din 5 in 5 minute. In schimb daca e o persoana placuta, nici nu-i simti prezenta, si poti lucra mai relaxat.
Se spune ca putem aprecia moralul unei firme uitandu-ne la angajatii cel mai prost platiti. Acesti oameni fac parte din personalul firmei noastre. Tinand cont de acest lucru, este esential sa ne asiguram ca si moralul lor este ridicat. Pentru asta trebuie sa incepem sa vedem lucrurile din punctul lor de vedere.
Nu avem nimic de pierdut, respectandu-i pe cei in echipa din care facem parte. Cum in mod normal de ei depinde ca noi sa ne respectam promisiunile facute clientilor este bine ca si noi sa-i respectam.
De ce sa avem discutii in firma si certuri din lucruri marunte? De ce sa fie o tensiune incordata? Pot aparea probleme din nimic. Iar apoi sa pierdem timp important pentru rezolvarea problemelor interne.
Daca reusim sa cladim o relatie mai buna cu oamenii din interior, activitatea noastra din exterior se va imbunatatii. Ne vom concentra mai putin asupra asa ziselor probleme din interiorul firmei (probleme fictive - acele probleme care apar cand nu este cazul) si mai mult asupra relatiilor noastre cu clientii sau obiectivelor pe care le avem. Sunt cu siguranta alte lucruri mai importante de rezolvat, cu care ar trebui sa ne ocupam timpul.
Citeste aici De Ce Procesul De Invatare Este Unul Continuu Si Fiecare Zi Este Un Examen.
Cum sa creezi o echipa:
Inspira-le celorlalti ca tot ce fac are un scop.
Accepta-i pe oameni asa cum sunt.
Imparte gloria cu ceilalti.
Asuma-ti raspunderea.
Obiectivul tau trebuie sa fie cel al echipei.
Castiga-le increderea.
Implica-te permanent.
In final vreau sa-ti multumesc ca ai avut rabdare sa citesti pana aici si vreau sa te intreb ceva.
Cat de importanta este echipa cu care lucrezi? Te-ai descurca fara ei? Ii apreciezi la adevarata valoare? Ii respecti?
Astept raspunsul tau sau orice alta intrebare.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu