duminică, 15 septembrie 2013

Stabileste-ti Obiectivele!

Ca in orice domeniu de activitate si in afaceri un lider trebuie sa-si stabileasca obictivele pentru a putea lua startul. Stabilirea obiectivelor poate suna mai dificil decat este in realitate.

A avea obiective ar trebui sa fie pentru tine atat un lucru multumitor, cat si ceva care sa te motiveze. Stabileste-ti cu succes obiectivele si urmareste-ti viata pe masura ce se schimba in bine.

Odata stabilite va trebui sa gasesti posibilitati sau modalitati prin care sa le indeplinesti. Primul pas este sa stii unde vrei sa ajungi. Odata urcat la bord trebuie sa vezi cum pornesti motorul si te misti din loc. Vei gasi o modalitate sa ajungi la destinatie. Vei schimba masina, o vei impinge, vei lua bicicleta, vei opri un taxi, sau vei alerga. Asta doar pentru ca stii unde vrei sa ajungi. Stii care este target-ul tau, ai o destinatie clara - restul sunt doar mijloace.

Citeste aici 4 Moduri Prin Care Poti Rezista Criticilor Aduse.

Uite cateva sfaturi utile care te vor ajuta sa-ti stabilesti mai usor obiectivele.

1. Gandeste-te ce ai dori sa fie diferit. Specifica exact ceea ce ai facut pana acum si ce vrei sa schimbi. Imagineaza-ti un viitor fericit. Ce ai face atunci diferit decat faci acum? Concret pe ce activitati te-ai concentra?

2. Noteaza exact ceea ce doresti sa obtii atat pe termen lung cat si pe termen scurt. Fii cat mai concret, cat mai exact. Oamenii care isi stabilesc obiective specifice au mai multe sanse sa reuseasca decat cei care isi stabilesc obiective vagi.

3. Asigura-te ca obiectivele tale sunt realiste si realizabile. Daca iti stabilesti obiective nerealiste sunt sanse mai mari sa nu reusesti si vei fi dezamagit. Fii realist cand iti stabilesti obiectivele. Ia in considerare mai multe variabile relevante: timpul, situatia financiara, pregatirea, resursele emotionale.

4. Imparte lista in obiective pe termen scurt si obiective pe termen lung. Fii realist asupra timpului necesar realizarii obiectivelor. De multe ori un numar de obiective pe termen scurt trebuie indeplinite pentru a realiza obiectivele pe termen lung. Stabileste-ti date specifice pentru fiecare obiectiv.

5. Imparte fiecare obiectiv in pasi mai mici. Gandeste-te ca la un proiect lucrat pe etape. Rezolva-le pe rand, pana cand realizezi obiectivul principal.

6. Atunci cand termini un pas sau chiar obiectivul principal, aminteste-ti sa-ti gasesti timp si pentru tine si sa apreciezi acest fapt rasplatindu-te. Este important sa ne recunoastem realizarile. Fiecare pas pe care il facem este o realizare si arata cat de aproape esti de target-ul final. In plus ai nevoie de putina relaxare dupa o perioada de implicare emotionala.

7. Fii pozitiv. Concentreaza-te pe ceea ce iti doresti mai mult sa realizezi decat pe ceea ce iti doresti mai putin sau pe ceea ce vrei sa elimini. Ajuta enorm o abordare pozitiva a lucrurilor.

Citeste aici Pierzi Din Vedere Imaginea De Ansamblu? Generalist vs. Specialist.

Vei avea mai multe sanse sa iti realizezi obiectivele daca ele sunt clare, provocatoare, dar realiste si in acord cu propriile tal valori. Verifica daca ceea ce trebuie sa faci pentru a-ti atinge obiectivele sta in puterea ta.

Daca ti-a placut articolul te rog sa-mi lasi un comentariu si sa-mi spui parerea ta.
Sau daca pur si simplu crezi ca poate ajuta pe cineva acest articol, te rog sa-l dai mai departe.
Nu uita "knowledge is power".

5 comentarii:

  1. Buna Gabriel !Mi-a placut acest articol si pasii pe care i-ai enumerat sunt foarte corecti.
    Din punctul meu de vedere, pentru a urma acesti pasi, ne trebuie o planificare bine organizata, crearea unui plan, cum ai zis tu si cel mai important este cat de mult ne dorim sa se indeplineasca un obiectiv.
    Odata inceputa calatoria cu acesti pasi care trebuie urmati cu constiinciozitate ne trebuie si pauze sa ne putem bucura de realizarile noastre.
    Si cum ai zis si tu, trebuie sa stim exact daca ce ne dorim sa realizam sunt realiste si in acord cu propriile noastre valori.
    Noi detinem puterea in ceea ce ne dorim, asa cum ai zis si tu.
    Eu as mai enumera :decizia, perseverenta care este un factor important si planul de actiune.

    RăspundețiȘtergere
  2. Consider ca stabilirea unui obiectiv e un lucru de baza si foarte important in acelasi timp. Efectiv oricine trebuie sa aiba obiective setate si sa lucreze la ele. Foarte buni pasi pe care i-ai enumerat. O seara minunata.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi-a placut punctul 6. Cumva s-ar traduce prin respectul de sine. Atunci cand iti atingi un obiectiv e bine sa iei o pauza si pentru tine. Iti creste stima de sine. Felicitari pt articol.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Gabriela Bogdan
    Buna Gabriela, ma bucur ca ti-a placut. Consider ca acesti pasi sunt absolut necesari in atingerea oricarui obiectiv. Foarte bine ai adaugat perseverenta si decizia sau hotararea puternica. Acestea sunt la fel de importante.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Elena
    Buna Elena, si multumesc pentru vizita. Obiectivele fac parte din viata noastra. Sa stim cum sa le atingem e un lucru important.

    RăspundețiȘtergere