joi, 10 aprilie 2014

Educatie Financiara Pentru Copii - Poveste: Conducta De Milioane.

Ca si alte subiecte provocatoare, banii sunt un lucru despre care copiii vor auzi vorbindu-se in afara casei: la scoala, in tabere, la sport, la prieteni. Aproape peste tot.

Chiar daca acest lucru poate parea inofensiv, copiii pot intelege gresit mesajul legat de bani si despre obtinerea lor, de la prietenii lor.

Spre exemplu, copilul dvs. ar putea auzi un coleg spunand ca oamenii bogati sunt norocosi. In cazul in care copilul dvs. este de parere ca bogatia este un rezultat legat de noroc, ce motivatie va avea el sau ea pentru a se ocupa de bani in mod responsabil?

Citeste aici Ce Este Cadranul Banilor?

Este important sa se clarifice la o varsta frageda ca bogatia nu este un lucru bazat pe noroc. Pentru a ajunge bogati cei mai multi oameni muncesc din greu si iau decizii importante legate de bani.
Educatia financiara este la fel de importanta si pentru copii. Acestia invata si incep sa inteleaga relatiile dintre castig, cheltuieli, economie si investitie. In acest sens, copiii, de asemenea, incep sa inteleaga valoarea banilor.

Am sa va spun o poveste interesanta care va poate servi drept ghid pentru educatia si libertatea financiara pe intelesul celor mici.

Conducta De Milioane.

"A fost odata ca niciodata un mic satuc. Era o placere sa locuiesti in el cu o singura exceptie: localitatea nu avea apa, decat atunci cand ploua. Pentru a rezolva aceasta problema, inteleptii satului au decis sa organizeze o licitatie pentru a incheia un contract prin care sa se asigure zilnic aprovizionarea cu apa a localitatii. Doi tineri s-au oferit sa se ocupe de treaba, iar batranii au decis sa ii insarcineze pe amandoi cu aceasta responsabilitate. Hotararea lor era argumentata de faptul ca putina competitie nu strica - preturile ar ramane mici, in timp ce riscul ca satul sa ramana fara apa ar fi fost redus considerabil.

Primul dintre cei doi tineri, pe nume Andrei, s-a pus imediat pe treaba. A cumparat doua galeti de plastic si a inceput sa execute curse dus-intors pana la cel mai apropiat lac, aflat la o departare de 1,5 kilometri. Banii au inceput sa vina imediat, in contextul in care lucra de dimineata pana seara, scotand apa din lac cu cele doua galeti ale sale, pe care le golea intr-un bazin mare de ciment aflat in sat. In fiecare dimineata era nevoit sa se trezeasca inaintea celorlalti pentru a se asigura ca rezervorul contine suficienta apa, astfel incat sa acopere necesitatile satenilor. Muncea din greu, dar era foarte fericit ca poate face bani si ca este unul dintre cei doi contractanti exclusivi ai acelei afaceri.

Cel de-al doilea tanar, pe nume Bogdan a procedat si el la fel pentru o vreme. Si-a cumparat doua galeti si a inceput si el sa care apa de la lac pana la sat. Dar acesta nu era multumit. Il durea spatele si avea mainile ranite de la caratul galetilor grele. Se gandea la faptul ca trebuie sa se trezeasca de dimineata si sa o ia de la capat. Si-a jurat ca va gasi un mod mai bun sa aduca apa de la rau pana in sat. Acesta a disparut nu a fost vazut luni la rand, fapt ce la bucurat foarte mult pe Andrei, intrucat nu avea niciun fel de concurenta. Tot profitul ii revenea lui.

Intre timp Bogdan si-a intocmit un plan de afaceri, a fondat o corporatie si s-a intors sase luni mai tarziu cu o echipa de constructori. In decursul unui an echipa sa a construit o conducta uriasa de otel inoxidabil de la lac pana la sat. Acum acesta putea aproviziona satul cu apa 24 de ore din 24, sapte zile pe saptamana fara a mai depune efort. Apoi Bogdan a putut sa reduca pretul cu 75% decat a lui Andrei si avea o apa mai clara de o calitate superioara, provenita dintr-o sursa mult mai sigura. Satenii au primit cu multa bucurie aceste vesti si au dat fuga la robinetul de la capatul conductei lui Bogdan. Odata ce conducta a fost gata, Bogdan nu a mai fost nevoit sa care apa. Apa ajungea in sat, fie ca el muncea sau nu. Apa curgea, iar Bogdan avea mai mult timp liber. Cu cat curgea mai multa apa in sat, cu atat mai multi bani curgeau in buzunarele lui Bogdan. Bogdan omul cu conducta ajunsese sa fie cunoscut ca Bogdan facatorul de minuni.

Citeste aici Obstacole Pe Care Trebuie Sa Le Depasesti Pentru A Obtine Libertatea Financiara.
Citeste aici Cum Sa-Ti Maresti Increderea In Tine Prin Gandirea Pozitiva.

Bogdan si-a dat seama ca ce realizase el nu era o minune. Era pur si simplu prima etapa a unui vis mare, urias. Bogdan si-a propus sa construiasca conducte in lumea intreaga. Acesta si-a dat seama ca daca satul lui are nevoie de apa, era foarte probabil ca si alte sate sa se gaseasca in aceeasi situatie. Si-a revizuit planul de afaceri si a pornit sa-si vanda sistemul de furnizare a apei - rapid, ieftin, sigur si de capacitate mare - in sate din intreaga lume. Obtinea profit de la fiecare galeata livrata, si livra miliarde de galeti zilnic. Indiferent daca muncea sau nu, miliarde de oameni consumau miliarde de galeti de apa, facand ca banii sa-i curga fara incetare in cont. Bogdan concepuse o conducta care sa aduca nu numai pa in casele oamenilor, ci si bani in contul sau. Era conducta de milioane.

Bogdan a trait fericit pana la adanci batraneti, in timp ce Andrei a trudit din greu toata viata, carand galeti cu apa, apasat de nenumarate probleme financiare."

Aceasta poveste explica diferentele dintre "A" si "E" din cadranul banilor. Este o poveste educativa pe intelesul celor mici.

Ti-a placut acest articol? Daca da, spune-le si prietenilor tai despre acest articol printr-un like sau share.
Aboneaza-te acum gratuit la newsletter pentru a primi saptamanal cele mai noi articole de educatie financiara pe mail.
Nu uita "Knowledge is Power".

7 comentarii:

  1. Buna Gabriel !
    Un articol cat se poate de important ! Educatia financiara este utia si pentru copii.
    Mi-a placut povestea si o stiu si eu, ea ilustreaza dorinta, perseverenta, vointa si planul de actiune.
    Un weekend minunat iti doresc !
    felicitari pentru acest articol important !

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa este. Educatia financiara a copiilor nostri este la fel de importanta ca si a noastra. Este bine ca ei sa faca cunostiinta cu ea cat mai devreme. Frumoasa poveste. :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Si eu sunt de aceeasi parere. E bine sa ne educam copiii de mici in privinta banilor. Mai ales in zilele actuale, este o necesitate. Poate apar mai multe articole pe viitor sau unele proiecte in aceasta directie. Un articol folositor.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Gabriela Bogdan
    Buna Gabriela. Asa este, povestea este foarte educativa si contine multe principii pe care le-ai enumerat si tu. In plus aceasta explica pe intelesul copiilor ce inseamna sa lucrezi sa construiesti active, si in plus diferenta dintre un Angajat si un Antreprenor, cele doua categorii din cadranul banilor. Multumesc pentru aprecieri. O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  5. @Mihaela
    Buna Mihaela. Exact cum ai spus si tu, e bine ca ei sa afle si sa fie educati in acest sens de mai devreme si mult mai important este sa primeasca aceasta educatie de la parinti, decat din auzite pe aici pe colo, de la straini si sa-si faca o idee gresita despre bani. Parintii au un rol foarte important in educatia copiilor.

    RăspundețiȘtergere
  6. @alla sally
    Buna Alla. Asa este educatia financiara a devenit o necesitate in zilele noastre. Mai bine sa stie de la noi lucruri legate despre bani decat, sa le afle de la straini. Toate la timpul lor. O zi frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  7. Un rezumat destul de bun dupa cartea lui Burke Hedge (care merita citita si de adulti).

    RăspundețiȘtergere