E minunat cand oamenii sunt prietenosi. Spun "Da" cand vor sa spuna "Da". In schimb, aceiasi oameni spun "Da" atunci cand trebuie sa spuna "Nu". Ca sa spui "Nu" din toata inima nu-i un lucru usor.
De ce este atat de greu sa spui NU? Teama ca vei fi perceput ca un individ agresiv, ca vei fi respins, dorinta de a nu-i dezamagi pe cei pe care ii iubesti, toate par sa stea la originea acestei forme speciale de autocenzura.
Multi dintre noi am trait deja si mai traim si acum experiente de acest fel, si anume sentimentul ca ne este foarte greu sa refuzam propuneri contrare dorintelor noastre, intereseor noastre. Acest lucru se intampla si atunci cand este vorba despre cumpararea unui obiect inutil, ceea ce nu este deloc inteligent din punct de vedere financiar.
Citeste si Diferenta Dintre Bogati Si Saraci.
Citeste si Munciti Din Greu Si Ii Imbogatiti Pe Altii?
Oamenii care spun "Da" nu creeaza conflicte, sunt pozitivi... Dar sunt momente cand trebuie sa spui "Nu". E mai bine sa-i spui cuiva un "Nu" la momentul potrivit, decat sa-l lasi balta mai tarziu. Un "Nu" hotarat este mai bun decat o balbaiala afirmativa.
Chiar daca cealalta persoana nu obtine ce vrea, se simte mai bine cu un "Nu" ferm, decat cu un "Mda" scaldat. Omul incearca. Apoi intelege ca nu se poate si cauta alta solutie. Ceea ce este un lucru bun, pentru ca in acest fel, daca isi doreste un lucru, nu se va opri la primul nu. In plus el se bazeaza pe raspunsul tau, si in loc sa mai caute alte solutii, te are pe tine ca optiune. Tu esti ajutorul lui, solutia lui.
Cu toate astea, in jurul nostru, in afaceri, politica, job si in viata privata, multi deschid gura sa spuna "Nu" si iese "Da".
Romanii nu prea au puterea sa spuna "Nu". Cand nu sunt de acord, evita sa spuna in fata "Nu" categoric. Dintr-un fel de delicatete amestecata cu slabiciune, se feresc sa-si supere partenerul. Spun mai degraba un "Mda" confuz si balbait. O ametesc, o lungesc... si te lasa cand ti-e lumea mai draga.
Nu te poti baza pe un "Da" mototolit. Mai ales in afaceri. Un antreprenor trebuie sa fie ferm si sa stie ce vrea si ce nu. Cand simti "Nu" si spui "Da" il incurci si pe partener si te umpli de resentimente. Pierzi din respectul de sine si, mai tarziu, te infurii la gandul ca n-ai lamurit lucrurile la timp.
In afaceri, este vital sa putem spune "Nu" atunci cand trebuie. Dincolo de slogan si metafora, clientul "Nu" are intotdeauna dreptate.
Poti sa spui "Nu" si unui prieten. Daca-i prieten adevarat accepta si refuzul. Avem dreptul sa spunem "Nu" fara sa ne simtim vinovati.
Puterea de a spune NU ii permite individului sa-si afirme independenta si autenticitatea.
Precizarea propriilor limite, prin chiar faptul ca spui "Nu", este un mod de a te face respectat. Incetul cu incetul, iti vei da seama ca, daca iti asculti si iti iei in serios propriile dorinte, si ceilalti vor face acelasi lucru. Trebuie sa intelegi ca tu existi cu propriile tale nevoi si dorinte. Un "Nu" lipsit de agresivitate, dar ferm, permite o comunicare mai deschisa, mai onesta. Este astfel un NU cu efect pozitiv, care face ca lucrurile sa mearga inainte. Un NU matur, un NU care ne permite sa avem un rol mai exact si mai gratificator in propria noastra viata si in lume.
Citeste si de ce Actiunea Invinge Inactiunea.
Am sa inchei cu un banc, care exprima foarte autentic modul in care trebuie spus un NU ferm, atunci cand un DA este impotriva propriilor dorinte:
Ion vinde covrigi in piata. Un amic vine si cere bani cu imprumut. "Dragul meu, eu vand covrigi, nu imprumut bani. Ia niste covrigi!" "Mie imi trebuie bani, nu covrigi", zice amicul. "Atunci, vezi acolo firma bancii BCR? Am facut o intelegere cu ei: ei nu vand covrigi, eu nu imprumut bani." Cam asa se pune problema unui NU ferm si diplomatic, totodata.
Ti-a placut acest articol? Am sa te rog sa dai un share pe facebook, sa-l trimiti mai departe prietenilor tai pentru a putea ajuta cat mai multa lume.
Aboneaza-te acum gratuit la newsletter pentru a primi saptamanal cele mai noi articole de educatie financiara pe mail.
Nu uita "Knowledge is Power".
marți, 14 octombrie 2014
Home »
Comunicare
,
Dezvoltare Personala
,
Educatie
,
Inteligenta
,
Lider
,
Mentalitate
» Puterea De A Spune "NU"
Este foarte important sa spui NU la momentul potrivit. Insa nu multi pot sa faca acest lucru si evita, si mai mult complica situatia. Spune omului exact, daca poti sau nu... Nu trebuie sa te ascunzi dupa deget, pentru ca se vede acest lucru. Asa cum ai spus si tu, un prieten adevarat va intelege.
RăspundețiȘtergereSalut Vlad. Un NU la momentul potrivit face cat toate scuzele invocate ulterior. Fii sincer cu tine si cu cei din jur.
ȘtergereBuna Gabriel!
RăspundețiȘtergereMi-a placut articolul tau, un articol interesant din punct de vedere financiar.
In anumite contexte, mai ales in cel financiar, in afaceri, este bine sa spunem un ""NU" hotarat care permite lucrurilor sa mearga mai departe, ei sa se simta bine fara a se baza pe noi si noi sa ne simtim bine cu constiinta impacata fara probleme de constiinta, insa un " NU" hotarat poate scimba mult mai multe in viata noastra in mod negativ. Un mic exemplu l-am exemplificat la postare.
Felicitari pentru articol.
Un nu sincer impaca pe toata lumea si lasa lucrurile clare si exacte. Acel nu de care vorbesti in exemplu este un altfel de "NU". Un nu negativ care te limiteaza.
ȘtergereFolosirea afirmatiilor pozitive iti dau putere, te ajuta sa mergi mai departe, iti deschid noi drumuri. Multumesc pentru aprecieri!
BunaGabriel. Asa este nu toata lumea are putere sa spuna lucrurilor pe nume, sa spuna ce simt si care sunt dorintele lor. Acest lucru nu ar trebui sa fie o rusine, ba din contra, un lucru normal. Te inteleg daca ma intelegi. O zi buna.
RăspundețiȘtergereBuna Mihaela. Corect. Daca tu intelegi ca ai dorinte, si eu inteleg ca am nevoi. Sau invers.
ȘtergereNu toata lumea are curajul sa spuna NU, asa cum ai spus si tu in articol. Din politete, din rusine, din teama de a nu refuza etc. Este mai bine sa spui Nu la momentul potrivit, decat sa regreti dupa ca n-ai facut-o. Un articol foarte bun.
RăspundețiȘtergere