Multi oameni trudesc din greu pentru a ajunge nicaieri. Asta se intampla pentru ca ei nu prea stiu ce vor si unde anume trebuie sa ajunga. A actiona fara sa stim ce vrem este ca si cum am trage cu arcul fara sa stim unde este tinta.
Pragmatismul trebuie sa tinteasca obiective precise. Pentru a fi atins insa, un obiectiv trebuie mai intai definit. Visurile, dorintele, pretentiile, doleantele nu sunt obiective.
Cand nu stii incotro mergi, e usor sa nimeresti oriunde.
Marii antreprenori seamana unii cu alti si prin aceea ca stiu sa-si stabileasca obiectivele intr-o maniera optimista, pozitiva, specifica, masurabila, realista si bine ancorata in timp. Apoi le urmaresc cu perseverenta.
Citeste si Setarea Unui Obiectiv Inteligent.
Citeste si 11 Lucruri Pe Care Trebuie Sa Le Faci In Afaceri.
Modelul SMART.
Modelul SMART de stabilire a obiectivelor este unul dintre cele mai cunoscute. Numele sau este obtinut pe seama initialelor urmatoarelor cuvinte:
- Specific - concret, punctual, adaptat problemei in mod precis si clar.
- Measurable - masurabil.
- Achievable - posibil, tehnologic abordabil.
- Realistic - realizabil cu resursele disponibile.
- Timely - temporal, programat in timp si nu atemporal.
1. Un obiectiv corect este specific si masurabil.
Asta inseamna ca obiectivul trebuie formulta precis si, pe cat posibil, evaluat in cifre exacte, fara interventia derutanta a unor marje sau abateri.
Exemple uzuale de obiective formulate eronat:
-voi obtine o reducere maxima de pret.
-voi obtine o reducere intre 5 si 10%
Formularile sunt imprecise pentru ca seamana cu ceva de genul: Ne intalnim intre 6 si 14 Iunie. Practic, de-a lungul acestui interval, nu stim precis cand anume sa ne prezentam la intalnire.
Formulare corecta:
- voi obtine o reducere a pretului de exact 8%.
De aceasta data, obiectivul ofera un reper precis si clar, ca si cum ne-am propune sa ne intalnim pe 11 Iunie, la orele 15:35.
2. Un obiectiv corect si eficient este realist, in sensul ca are alocat un buget.
Asta inseamna ca, la stabilirea obiectivului, vom tine seama de existenta unor limite peste care (maxime) sau sub care (minime) ar fi total nerealist sa credem si sa ne propunem sa trecem. Orice obiectiv care are nevoie de sustinere financiara este valid in masura in care i-a fost deja alocat un buget. In sens larg, bugetarea unui obiectiv nu priveste doar resursele financiare, ci si resursele tehnice, tehnologice si umane.
3. Un obiectiv corect este ancorat temporal.
Aceasta inseamna ca obiectivul este legat de un termen calendaristic.
4. Un obiectiv corect permite controlul si evaluarea gradului de indeplinire.
Acest lucru presupune identificarea unor metode si instrumente de control si evaluare continua sau periodica a gradului sau de realizare. De exemplu, construirea unui hotel de mari dimensiuni cu un cicle de fabricatie de peste doi ani impune specificarea unor modalitati de evaluare lunara, semestriala sau anuala a stadiului de construire. Practic, este vorba de spargerea obiectivului final in mai multe obiective partiale, esalonate in timp.
5. Un obiectiv corect implica nominalizarea expresa a responsabililor cu indeplinirea sa.
Responsabilii trebuie identificati precis prin persoane in carne si oase, iar nu prin echipe.
6. Un obiectiv corect este formulat in termeni pozitivi.
Asta inseamna ca obiectivul stabileste ce vrem sa obtinem si nu ceea ce nu vrem. Cand formulam un obiectiv in termeni negativi, stim doar incotro nu vrem sa mergem.
7. Un obiectiv corect este specificat in termeni senzoriali.
Specificarea sa avansata in termeni senzoriali, permite in imaginatie, ca obiectivul sa poata fi vazut, auzit sau simtit ca deja realizat. Vizualizarea mintala a succesului permite marilor campioni sa doboare recorduri. Ei vizualizeaza obiectivul realizat in toate detaliile, inainte de a-l atinge.
Citeste si 15 Obiceiuri Care Te pot Face Cu Adevarat Inteligent In 2015.
Citeste si Cele Mai Bune Articole De Educatie Financiara Pe Care Le-ai Pierdut.
8. Un obiectiv bun rezista la critica.
Unul dintre marii dusmani ai obiectivelor noastre il reprezinta critica si obiectiile oponentilor. Majoritatea oamenilor se inflameaza la critica. Antreprenorii pot evita aceasta cursa de soareci. Reactia de a contesta si respinge violent critica vine din falsa credinta ca ea ne-ar injosi si pata imaginea. Nimic mai fals. In mod cert, critica ne transmite un mesaj important, poate doar gresit formulat. Daca o judecam calm si corect, critica ne ofera ocazia sa devenim mai buni. Pur si simplu trebuie ascultata pana la capat. Ne va critica doar un oponent pentru care contam si insemnam ceva si care-si face timp sa ne critice.
In final vreau sa te intreb, tu cum iti stabilesti cu succes un obiectiv corect?
Ti-a placut acest articol? Am sa te rog sa dai un share pe facebook, sa-l trimiti mai departe prietenilor tai pentru a putea ajuta cat mai multa lume. Aboneaza-te acum gratuit la newsletter pentru a primi saptamanal cele mai noi articole de educatie financiara pe mail. Nu uita "Knowledge is Power".
duminică, 8 februarie 2015
Home »
Cariera
,
Dezvoltare Personala
,
Educatie
,
Health
,
Inteligenta
,
IQ Financiar
,
Lider
,
Mentalitate
» Cum Sa Iti Stabilesti Corect Un Obiectiv Eficient?
Foarte bun acest articol. Sunt exact pasii pe care trebuie sa ii faci ca sa iti stabilesti un obiectiv. Foarte folositor.
RăspundețiȘtergereBuna Mihaela. Este un mod bazat pe un model exact si testat, care este eficient.
ȘtergereAsteptam de mult un articol ca acesta. Foarte bun si foarte interesant.
RăspundețiȘtergereBuna Antonia. Here it is :) Vor urma si altele la fel de interesante.
ȘtergereEu imi notez pe un carnet ce vreau sa fac si apoi ce trebuie sa fac ca sa imi ating oiectivul. Vad ce-mi trebuie si cum pot sa il ating mai repede. Este mult mai eficient modelul Smart pe care l-ai descris. Este foarte exact si clar. In felul acesta vezi exact ce inseamna sa stabilesti un obiectiv si care sunt pasii exacti pentru a-l atinge. Si foarte important daca e setat corect, in sensul real. Sa nu fie exagerat. Adica sa dispui de resurele necesare pentru atingerea acestuia. O sa folosesc acest exemplu pe viitor, mi se pare mult mai logic si este usor de adaptat pentru fiecare caz.
RăspundețiȘtergereEste metoda SMART. Un mod inteligent in care poti sa iti stabilesti un obiectiv eficient.
ȘtergereNu stiam despre acest model. SMART contine toate punctele necesare peste care trebuie sa treci ca sa iti stabilesti corect un obiectiv: sa fie specific, posibil, masurabil si realizabil. Asteptam mai multe articole asemanatoare.
RăspundețiȘtergereSalut Vlad. Modelul este destul de cunoscut afara. La noi este inca la inceput, dar se va extinde cu siguranta. Te asteptam si pe viitor cu articole la fel de folositoare. Iti multumim ca ne urmaresti.
ȘtergereUn articol practic si folositor.
RăspundețiȘtergereSalut Dan. Multumim pentru aprecieri.
Ștergere