In articolul trecut iti spuneam cum sa iti identifici obiectivele financiare si sa le treci pe o foaie. Dupa ce ai clarificat care sunt prioritatile tale financiare, ce faci mai departe?
Astazi iti voi arata cateva linii dupa care sa te orientezi atunci cand ai de facut alegeri dificile.
Cum Sa Cheltui Banii In Mod Inteligent.
De fiecare data cand cheltui mai mult pentru o achizitie care nu te ajuta sa iti atingi unul din obiectivele principale, pune-ti urmatoarea intrebare: este aceasta cheltuiala cu adevarat necesara?
Spre exemplu sa spunem ca cea mai mare prioritate a ta este sa strangi bani ca sa iti deschizi propria afacere. Si sa spunem ca ai strans 4000 de euro pentru a-ti lua familia intr-o vacanta. Daca faceti aceasta excursie va luati la revedere de la 4000 de euro.
Citeste si Identificarea Obiectivelor Financiare.
Citeste si Cum Sa Iti Stabilesti Prioritatile Financiare.
Desigur, in cazul in care familia asteapta excursia de cateva luni de zile, ar fi nedrept sa le spui ca se amana. In schimb, de la inceput ar fi trebuit sa aloci bani separat pentru investitii, si sa planifici o vacanta low-cost sau sa cazi de acord cu membrii familiei sa faceti excursia mai tarziu.
Ok, sa spunem ca aceasta alegere nu este extrem de greu de luat. Esti mai ingrijorat cu privire la deciziile dure pe care trebuie sa le iei: de exemplu, alegerea dintre prioritati cum ar fi sanatatea, educatia si economiile.
Toate sunt importante. Cum rezolvi conflictele dintre ele? Nici o alegere nu ii multumeste pe toti. Aici sunt cateva linii dupa care sa te orientezi.
Este implicata sanatatea cuiva? Pentru majoritatea oamenilor boala cuiva este momentul pentru care au economisit atata timp. Cei mai multi ar fi de acord ca nu exista ceva mai important decat sanatatea.
Cat de multi oameni vor fi afectati de alegerea mea? Unul dintre obiectivele tale, iti va face propria viata mai buna, in schimb ce altul ofera ajutor copiilor? Ai putea decide, ca atunci cand mai multe persoane au un beneficiu mai mare, prioritatea lor creste.
In cazult in care doua obiective ofera recompense similare, care provoaca cel mai putin rau? Aceasta metoda de selectie este de obicei o ultima solutie, dar poate fi utila atunci cand nici un alt criteriu de analiza nu te ajuta sa te decizi intre optiuni.
Cei mai multi oameni, trebuie sa se decida intre educatia copiilor si economiile personale pentru investitie. Ei bine, daca stii ca nu poti sa traiesti asa cum iti doresti in prezent cu privire la banii pe care ii ai, atunci economiile pentru propria investitie intr-o afacere ar trebui sa fie extrem de importante. Ajuta-te pe tine in prezent, pentru a putea sa-i ajuti si pe ceilalti in viitor. Altfel nu te vei putea ajuta nici pe tine, cu atat mai putin pe ceilalti la care tii.
Nu poti pune orice banut pentru prioritati, nici nu ar trebui. In schimb, trebuie sa pui deoparte, o parte din venit pentru placerile curente, atata timp cat ai suficienti bani de pus pentru obiectivele pe termen lung.
Citeste si 5 Moduri Prin Care Poti Sa Iti Dezvolti Afacerea.
Citeste si 10 Lucruri Pe Care E Bine Sa Eviti Sa Le Faci.
De asemenea, aminteste-ti ca pe masura ce trec anii, prioritatile se schimba. Trebuie sa iti reexaminezi nevoile in mod regulat, pentru a utiliza banii in cel mai eficient mod.
Atunci cand ai posibilitatea sa economisesti un ban, trebuie sa te decizi de ce faci acest lucru. In plus, daca iti formezi obiceiul sa prioritizezi si sa evaluezi rapid fiecare achizitie pe care o faci, in raport cu obiectivele tale financiare pe care le-ai stabilit, vei afla in cele din urma ca ai cheltuielile sub control. Reducerea Cheltuielilor.
Chiar daca la inceput poate parea mai greu, vei vedea ca sunt cateva lucruri cu care poti incepe chiar acum si care pe termen lung vor avea rezultate.
Ti-a placut acest articol? Am sa te rog sa dai un share pe facebook, sa-l trimiti mai departe prietenilor tai pentru a putea ajuta cat mai multa lume. Aboneaza-te acum gratuit la newsletter pentru a primi saptamanal cele mai noi articole de educatie financiara pe mail.
Nu uita "Knowledge is Power".
sâmbătă, 14 martie 2015
Home »
Bani
,
Business
,
Cariera
,
Educatie
,
Health
,
Inteligenta
,
Investitii
,
IQ Financiar
,
Mentalitate
» Cum Sa Rezolvi Conflictele Financiare?
Uneori e foarte greu sa iei o asfel de decizie. Trebuie sa stai sa analizezi si sa nu te grabesti. Sa vezi cum iti afecteaza viitorul tau si al celor din jur. Asa cum ai spus deja, sanatatea este un factor important, care nu poate fi amanat. Educatia la fel. Dar sunt lucruri la care se poate renunta asa cum ar fi o vacanta scumpa, haine scumpe, lucruri care nu sunt neaparat necesare. Acum poti sa crezi ca ai nevoie neaparata de un lucru, dar de fapt poti sa traiesti si fara el. Trebuie analizate bine lucrurile si vazut cum este cel mai eficient din punct de vedere financiar sa iti stabilesti obiectivele.
RăspundețiȘtergereBuna Antonia. Asa este, o analiza atenta asupra lucrurilor facuta cu rabdare te poate scapa de unele cheltuieli. In acest fel poti sa vezi exact ce iti trebuie si la ce poti sa renunti si sa iti faci un plan eficient.
ȘtergereAsa este, cand apar aceste conflicte este greu sa iei o decizie pe moment. Trebuie sa vezi ce inseamna acea decizie si ce urmari are in viata ta. Nu poti decat sa reduci pe cat posibil cheltuielile inutile sau extravagante si sa te axezi strict doar pe ce ai nevoie si pe ce folosesti.
RăspundețiȘtergereBuna Alice. Este greu de luat o asemenea decizie, dar nu trebuie sa o iei pe loc. Poti sa te gandesti, sa analizezi si vei vedea ca incet incet iti vei forma un obicei, iar lucrurile pe care acum le crezi dificile sau greu de renuntat, cu timpul iti vei schimba parerea si vei putea lua mai usor aceste decizii.
ȘtergereEste nevoie de o perioada de timp pana te obisnuiesti sa faci alegerile corecte. Mai ales ca nu stiai aceste lucruri, si erai obisnuit sa vezi lucrurile doar intr-un singur fel... Este bine sa vezi lucrurile din mai multe unghiuri. Si da ajung sa cred ca trebuie sa te platesti in primul rand pe tine, ca sa poti sa-i platesti apoi pe ceilalti. Am citit cateva articole chiar interesante in ultima perioada pe acest site.
RăspundețiȘtergereSalut Vlad. Totul se face incet si cu rabdare. Este nevoie de timp pentru a-ti schimba un comportament format de ani de zile. Doar lucrand pas cu pas, zi de zi iti poti schimba obiceiurile vechi si renunta la ceea ce ai fost pentru a ajunge acolo unde iti doresti.
ȘtergereAtunci cand sunt implicati membri familiei, nu mai este o decizie personala. Trebuie sa renunti la tine ca sa nu sufere toti. Acum depinde despre ce obiective vorbim...
RăspundețiȘtergereBuna Nicoleta. Este mai greu de luat, dar trebuie simplificata cat de mult este posibil in functie de prioritati. Prioritatile cele mai importante primeaza in fata celorlalte. Cu o analiza atenta poti vedea ce anume trebuie sa schimbi ca sa ajungi acolo unde iti doresti din punct de vedere financiar.
Ștergere