Obsesia cumparaturilor, asa cum mai este numita dependenta de cumparaturi, afecteaza in mod egal ambele sexe, nu doar femeile asa cum s-a crezut pentru o perioada de timp. Aceasta nu tine cont de venituri, rasa sau varsta, desi primele semne apar in adolescenta. Dependenta de cumparaturi afecteaza in mod negativ 1 persoana din 20. Cum stii daca esti sau nu dependent de cumparaturi?
Astazi am sa-ti spun care sunt cele mai frecvente simptome ale dependentei de cumparaturi.
Citeste si 5 Motive Pentru Care Sa Folosesti Online Banking.
Citeste si Online Banking vs. Bancile Traditionale.
1. Cumparaturile provoaca sentimente intense.
In timp ce unii dintre noi se pot bucura ocazional pentru ca au incheiat o afacere buna, sau petrec mai mult timp la cumparaturi, asta nu inseamna neaparat ca sunt dependenti. Doar ca aceasta emotie puternica ii face pe cumparatorii dependenti sa isi doreasca mai mult: cumparaturi excesive, cheltuieli necontrolate si cumparaturile sub impuls sunt caracteristicile definitorii ale cumparaturilor in exces.
Cei care sunt dependeti de cumparaturi au un sentiment de entuziasm inainte de a cumpara un produs, o incapacitate de a rezista tentatiei de a face cumparaturi si o graba sau un sentiment de recompensa in timp ce cheltuie, in ciuda oricaror consecinte negative ale actiunilor lor.
2. Cumparaturi in ciuda sentimentelor de pericol si vinovatie.
Persoanele care sunt dependente de cumparaturi pot avea sentimente de anxietate sau tensiune in timp ce incearca sa reziste tentatiei de a intra intr-un magazin. Acestia se simt deseori deprimati si vinovati pentru datoriile in crestere, dupa ce termina cumparaturile. Aceste sentimente de rusine si depresie pot aprinde din nou focul pentru a face noi cumparaturi in ciuda oricaror consecinte negative. Cum Sa Iti Faci Un Buget Financiar Eficient.
3. Cheltuieli impulsive si excesive.
Persoanele dependente de cumparaturi detin in medie cel putin 3 carduri, cu sume maxime cuprinse intre 100 - 500 de lei. Acestia cumpara excesiv si impulsiv, de obicei achitant cu cardul de credit. Ce este excesiv? Faptul ca doriti sa cumparati o pereche de pantofi de lux, inutila, mai ales atunci cand aveti un buget restrans. De multe ori, persoanele dependente nu se opresc aici si cumpara 2 sau 3 astfel de perechi fara ezitare. Acestia cumpara pentru a avea acea emotie din cadrul cumparaturilor din magazin, indiferent care este produsul ales. Urmarirea Cheltuielilor Si A Consumului.
4. Probleme financiare si datorii mari.
Bazandu-te frecvent pe cardul de credit, pentru a cumpara ceea ce nu iti poti permite este deja un semnal de alarma. Nu toate datoriile sunt egale. Unele datorii pot fi bune. Datoriile bune sunt cele care lucreaza in favoarea ta. Utilizarea cardurilor de credit pentru a face cumparaturi care depasesc bugetul, si poarta datoriile de la o luna la alta pe aceste carduri, sunt datorii rele.
Orice datorie pe care nu o poti achita rapid, este deja o datorie prea mare. In timp ce valoarea datoriei pe care o purtati lunar este o decizie personala, exista un mod rapid de a sti daca cheltuielile sunt peste masura veniturilor lunare. Aduna toate datoriile lunare (chiria, cardul de credit, creditul auto, alte imprumuturi). Daca mai putin de 30% din venitul dvs. lunar este folosit pentru a achita aceste datorii, va aflati intr-o forma destul de buna. Cand raportul incepe sa se apropie de 40% sau sa il depaseasca, e timpul pentru o interventie financiara.
Citeste si Ce Este Online Banking?
Citeste si Cum Sa Evitati Taxele Bancare Si Descoperirile De Cont (Overdraft)?
5. Cheltuielile provoaca probleme in relatie.
Persoanele dependente de cumparaturi au adesea pe langa problemele financiare, probleme in relatiile personale. Cum poate o rutina de a face cumparaturi, sa strice o relatie? Foarte simplu, in primul rand exista atat de mult timp intr-o zi. Aceste persoane petrec destul de mult timp la cumparaturi. Nu este un hobby, este o urgenta irezistibila. Ei petrec o cantitate necorespunzatoare de timp, fiind preocupati de toate aspectele legate de experienta de a cumpara. Acesta este timpul care nu este petrecut cu familia si cu prietenii.
Dar absenteismul nu este singurul care provoaca probleme. Banii sunt sursa numarul unu de stres intr-o relatie, iar obiceiurile de a cheltui sunt subiecte de cearta. Cel mai bun mod de a rezolva problemele financiare intr-o relatie este de a comunica deschis. Unul dintre simptome este de a ascunde ce se intampla. Secretul poate provoca fisuri in relatie sau duce la pierderea increderii atunci cand este descoperit.
Ti-a placut acest articol? Am sa te rog sa dai un share pe facebook, sa-l trimiti mai departe prietenilor tai pentru a putea ajuta cat mai multa lume.
Urmareste-ne pe Facebook, Google+ sau Instagram pentru a citi saptamanal cele mai noi articole de educatie financiara. Nu uita "Knowledge is Power".
sâmbătă, 13 iunie 2015
Home »
Bani
,
Dezvoltare Personala
,
Educatie
,
Health
,
Informatie
,
Inteligenta
,
Investitii
,
IQ Financiar
,
Mentalitate
» Esti Dependent De Cumparaturi?
Cumparaturile sunt un subiect tabu. Tuturor ne place sa cheltuim bani pe lucruri care ne plac. Pentru asta muncim. Nu cred ca e un lucru rau sa mergem la cumparaturi.
RăspundețiȘtergereBuna Andreea. Nu este un lucru rau sa mergem la cumparaturi. Este un lucru rau atunci cand exageram si actionam sub momentul impulsului.
ȘtergereToate sunt bune cu o limita. Daca nu poti sa te opresti si cumperi excesiv atunci e o problema. Daca stii care sunt limitele si te incadrezi atunci totul e ok.
RăspundețiȘtergereBuna Daniela. Daca iti cunosti care iti sunt limitele si mai ales nevoile atunci totul este ok.
ȘtergereDepinde ce cumperi, ce pret are, si in ce cantitati cumperi. Daca iti cumperi 3 perechi de pantofi, atunci despre ce vorbim. Un articol foarte bun.
RăspundețiȘtergereSalut Andrei. Exact. Exagerari, acesta este subiectul discutiei. Daca esti modest, si cumperi produse de care ai o reala nevoie, atunci totul este ok.
ȘtergereUn articol cu adevarat interesant. Asta ar trebui sa se gandeasca cei mai multi atunci cand ies la shopping. Au nevoie sau nu de acel obiect/produs?
RăspundețiȘtergereSalut Vlad. Asa este. Cei mai multi ies la shopping fara sa stie exact ce cauta, ce nevoie au. Doar isi doresc sa cumpere ceva.
ȘtergereEste destul de periculos sa fii dependent de cumparaturi si sa cauti mereu sa traiesti acele emotii doar pentru o perioada scurta de timp. Este o dependenta daunatoare ca oricare alta si costisitoare. Un subiect foarte aparte, dar care merita putin meditatie asupra lui. Interesant.
RăspundețiȘtergereSalut Bogdan. Este foarte periculos, mai ales ca aceea emotie tine cateva ore. Nu poti si nu ar trebui sa cumperi un sentiment.
ȘtergereCumparaturile nu iti aduc linistea, decat pe moment. E bine sa te uiti in interior daca vrei sa te linistesti. Ai nevoie urgenta de acel lucru? Este necesar? Poti sa traiesti fara el? Sunt cateva intrebari simple la care daca raspunzi, poate gasesti o solutie.
RăspundețiȘtergereSalut Razvan. Asa este. Poate ar trebui sa cauti in alta parte linistea. Poate nu te uiti unde trebuie. Descopera. Sunt atat de multe lucruri.
ȘtergereAceste cheltuieli nu fac altceva decat sa creeze probleme. Trebuie sa iei rational aceste decizii, atunci cand cumperi ceva si nu sa te bazezi pe primele instincte. Sunt multe lucruri care nu trebuie facute din instinct...
RăspundețiȘtergereBuna Raluca. Asa cum ai spus si tu, sunt lucruri care nu trebuie facute din instinct, si unde trebuie putin rationament, iar banii sunt unul dintre acele lucruri.
ȘtergereSunt momente cand simti nevoia parca sa cumperi ceva, chiar daca poate nu ai nevoie urgenta de acel lucru. Este un fel de terapie prin shopping, asa cum exista terapie prin muzica, sport, calatorii, tot asa exista prin shopping. Iti creste pulsul si te simti mai bine. Cu siguranta ca acest lucru daca devine un obicei, nu este un lucru bun, dar pentru cateva iesiri in oras cu prietenii, nu cred ca este o fatalitate. Un articol interesant. Toate cele bune.
RăspundețiȘtergereBuna Cristina. Daca faci acest lucru moderat si raspunzator atunci este ok. Daca in schimb, exagerezi si nu te poti abtine efectiv, atunci nu este deloc ok. Din obicei, devine viciu. Nu mai esti stapan pe propriile decizii, nu te poti controla. Aici este problema. Multumim pentru aprecieri.
Ștergere