Multe companii sunt reticente sa intre in jocul preturilor, insa fac acest lucru fiindca sunt constiente ca este vorba despre o masura eficienta.
Atat de eficienta, de fapt, incat uneori tentatia poate fi coplesitoare. Exista foare putine firme de servicii profesionale care, atunci cand au posibilitatea de a vinde o parte mare a afacerii, sa nu scada pretul doar de dragul incheierii tranzactiei.
Indiferent cum gandesc ei problema, raportat la ei insisi sau la proprii clienti, pretul reprezinta o forma eficienta de manipulare. Scade pretul suficient de mult si clientii vor cumpara de la tine.
Asistam la acest lucru la sfarsit de sezon, atunci cand pretul produselor este scazut cat se poate de mult, astfel incat sa se vanda cat mai repede. Scade pretul suficient de mult, iar rafturile se vor goli rapid, pentru a face loc produselor tipice urmatorului sezon.
Citeste si 10 Motive Pentru Care Ar Trebui Sa Economisesti Bani.
Citeste si 5 Motive Pentru Care Sa Folosesti Online Banking.
Cu toate acestea, intrarea in jocul scaderii preturilor poate avea un cost extraordinar si poate pune companiile intr-o mare dilema. Pentru comerciant, vanzarile bazate pe reduceri de pret sunt asemenea heroinei. Castigurile pe termen scurt sunt fantastice, insa cu cat recurg mai mult la acest lucru, cu atat mai greu pot renunta la obiceiul deprins.
Odata ce cumparatorii se obisnuiesc sa plateasca un pret mai mic decat cel normal pentru un produs sau un serviciu, este foarte greu sa inceapa sa plateasca din nou pretul intreg.
Iar comerciantii, pusi in fata presiunii coplesitoare de a scadea la nesfarsit pretul astfel incat sa isi poata mentine o pozitie competitiva pe piata, isi reduc din ce in ce mai mult profiturile. Ceea ce duce la nevoia de a vinde mai mult, pentru a compensa din pierderi.
Iar cea mai rapida modalitate in acest sens este de a scadea din nou preturile.
Astfel se instaleaza spirala descendenta a dependentei de pret. Esti Dependent De Cumparaturi?
In lumea drogurilor, acesti dependenti sunt numiti junkies. In lumea afacerilor, le numim marfuri. Asigurari. Calculatoare. Servicii de telefonie mobila. Orice bunuri de larg consum. Si lista marfurilor creata de jocul preturilor poate continua.
In aproape fiecare situatie, companiile care sunt obligate sa isi trateze produsele ca pe niste marfuri intra intr-un cerc vicios. Nu pot pune sub semnul intrebarii faptul ca scaderea pretului este o modalitate perfect legitima de a face afaceri. Provocarea este insa aceea de a ramane profitabil.
De la afaceri la politica, manipularile apar in toate formele de vanzari si de marketing. Printre manipularile obisnuite se numara: scaderea pretului, desfasurarea unei promotii, folosirea unor mesaje aspirationale sau a unora in care se transmite teama ori presiunea, sau promisiunea unor inovatii - toate acestea pentru a influenta comportamentul - indiferent ca este vorba despre o achizitie, despre un vot sau despre obtinerea de sprijin.
Citeste si Cum Sa Iti Reduci Cheltuielile?
Citeste si Urmarirea Cheltuielilor Si A Consumului.
Atunci cand companiile sau organizatiile nu stiu foarte clar care este motivul pentru care propriii clienti au apelat la ei, au tendinta sa recurga foarte mult la manipulari pentru a obtine ceea ce vor.
Si asta dintr-un motiv evident: manipularile functioneaza.
Ti-a placut acest articol? Am sa te rog sa dai un share pe facebook, sa-l trimiti mai departe prietenilor tai pentru a putea ajuta cat mai multa lume.
Urmareste-ne pe Facebook, Google+ sau Instagram pentru a citi saptamanal cele mai noi articole de educatie financiara. Nu uita "Knowledge is Power".
miercuri, 8 iulie 2015
Home »
Bani
,
Business
,
Dezvoltare Personala
,
Educatie Financiara
,
Informatie
,
Inteligenta
,
IQ Financiar
,
Lider
,
Mentalitate
» Pretul - O Masura Eficienta De Manipulare.
Din pacate pretul este cel care ne face sa luam o decizie si sa cumparam. Si mai ales in perioada prin care trecem, este un factor de decizie pe care se bazeaza majoritatea retailerilor.
RăspundețiȘtergereBuna Daniela. Asa este dar, important este sa fim constienti de acest lucru si sa nu ne lasam manipulati.
ȘtergereMajoritatea oamenilor cauta pretul cel mai mic. Si in plin sezon de reduceri, magazinele sunt pline full. In rest nu prea e asa agitatie, cel mult fast-food-urile sunt cele care au clienti constanti. Dar daca e sa vorbim despre celelalte magazine, acestea nu se bucura la fel de mult de clienti.
RăspundețiȘtergereSalut Vlad. Despre asta este vorba. Se creeaza un tipar, iar apoi e greu sa il depasesti.
ȘtergereSunt multe moduri prin care poti sa schimbi cuiva decizia de a cumpara un produs. Printre acestea tot mai multe firme aleg metoda ofertelor sau a reducerilor. Este marfa multa pe stoc, se blocheaza multi bani si nu este rulaj. Atunci prefera sa faca un discount la sfarsit de sezon pentru ca oricum urmeaza noua colectie, asa cum ai spus si tu si trebuie sa faca loc pe rafturi, si mai amortizeaza din pierderi. Este o metoda destul de eficienta. Felicitari pentru articol.
RăspundețiȘtergereBuna Mihaela. Este o metoda eficienta pe termen scurt. Dar pe termen lung nu este indicat ca lumea sa te priveasca ca pe un brand de reduceri - daca nu asta iti doresti.
ȘtergerePretul este o metoda de manipulare si cu plus si cu minus. Daca iti obisnuiesti clientii ca esti magazin de reduceri, atunci acestia nu vor mai cumpara la pret intreg, dorind neaparat sa aiba o reducere un discount fata de pretul normal, ceea ce iti reduce venitul. Avantajul pe termen scurt este sa vinzi si scapi de marfa de pe stoc, dar pe termen lung acest lucru iti afecteaza imaginea.
RăspundețiȘtergereSalut Radu. Cum iti obisnuiesti clientii asa ii ai. E greu pe urma sa schimbi politica companiei si sa incerci sa le ceri mai multi bani pentru acelasi produs.
ȘtergerePoti sa manipulezi prin multe metode. Poti sa manipulezi mult mai usor oameni care n-au educatie sau care nu au informatia necesara. Banii sunt o metoda foarte eficienta pentru cei care nu dispun de resurse.
RăspundețiȘtergereSalut Andrei. Educatia este foarta importanta pentru viitorul oricarui om si pentru binele lui. De aceea este important sa ai toate informatiile necesare pentru a putea lua cea mai buna decizie atunci cand vine vorba de bani.
ȘtergereBanii trebuie sa circule. Nu este neaparat manipulare, nu in majoritatea cazurilor. Decat sa ramai cu marfa pe stoc, care nu se vinde, mai bine o dai la un pret mai mic si mai acoperi o parte din cheltuieli. Faptul ca la noi se abuzeaza de aceasta metoda, este altceva. Dar in principiu, decat sa ai niste bani blocati, mai bine ii rulezi.
RăspundețiȘtergereBuna Alice. Este vorba de cum este privit brandul si de imaginea pe care o construiesti pe termen lung, de viitorul comapaniei. Repet, pe termen scurt este foarte eficienta aceasta metoda, dar discutam aici despre construirea unui brand.
ȘtergereEste concurenta foarte mare in momentul actual, astfel incat trebuie sa faci ceva ca sa atragi clienti sa vina sa cumpere. Pretul nu este neaparat manipulare, cat o metoda de marketing. Atunci cand esti lider si ai piata deja formata, trebuie sa lupti sa iti mentii clinetii, iar atunci cand esti startup trebuie sa lupti sa atragi clineti din clientii celorlalti. Aceste lucruri se pot face prin servicii de buna calitate, prin produse, prin calitate si nu in ultimul rand prin pret.
RăspundețiȘtergereConcurenta este tot timpul. Tocmai de aceea trebuie sa te identifici fata de ceilalti si sa ai ceva personal pentru care oamenii sa te aleaga. Acest lucru este brandul. Sunt multi oameni care prefera produse mai scumpe, chiar daca ar putea sa cumpere acelasi produs la jumatate de pret de la un alt producator, poate mai putin cunoscut. Dar fac acest lucru pentru ca se identifica cu brandul pe care il cumpara si cred in valorile acestuia.
Ștergere