Toti platim prea mult uneori pentru ca ne dorim ceva chiar in acel moment. Si ocazional, daca suntem sinceri cu noi insine, cumparam lucruri de care nu avem cu adevarat nevoie.
Putem sa observam aceste greseli si sa invatam din ele. Uneori, insa, nu suntem constienti de modul in care pierdem bani. Intrebarea este: Cat de multi bani pierzi?
Pentru a va ajuta sa identificati potentialele zone cu probleme si, prin urmare sa gasiti modalitati de a face economie (Cum Sa Economisesti Bani Responsabil), am adunat aici cele mai comune moduri prin care probabil pierdeti bani.
1. Cumparaturi facute sub impulsul de moment.
Cine nu stie ca achizitiile sub impuls sunt o idee rea? Aici sunt 3 sfaturi utile:
1. Faceti o lista de cumparaturi si respectati-o, astfel incat sa nu depasiti bugetul alocat.
2. Mananca in prealabil. Nu este indicat sa faci cumparaturi pe stomacul gol. Chiar si o persoana pregatita poate fi tentata de produsele din rafturile supermarket-urilor.
3. Mergeti la cumparaturi singuri. Aducerea copiilor sau altor persoane care actioneaza precum un copil, este un mod sigur de a umple cosul si de a cumpara din impuls.
Afla daca Esti Dependent De Cumparaturi?
Citeste si IQ Financiar Magazine - Entrepreneurs World Magazine!
2. Cumparaturile online, fara compararea preturilor.
Cand faceti cumparaturi online, exista sute de site-uri concurente. Daca cumperi acesti pantofi de la primul site pe care ai intrat ai putea pierde bani. Compara preturile produselor plus cel de transport la 3 sau mai multe site-uri inainte de a cumpara ceva.
3. Plati pentru asigurari de care nu ai nevoie.
In timp ce aveti nevoie sa va protejati unele lucruri din viata dvs. cum ar fi casa sau masina, nu aveti nevoie sa asigurati totul. Chiar si pentru aceste lucruri nu merita sa faceti cea mai scumpa asigurare posibila. Puteti sa traiti si cu una mai decenta.
4. Dezorganizarea.
Daca nu sunteti organizat cu taxele pe care trebuie sa le platiti, acestea pot fi costisitoare mai tarziu. Puteti plati sume importante penalizare daca nu platiti la timp facturile. Este bine sa va notati pe un carnetel, sau in telefon si sa aveti o evidenta a facturilor.
5. Abonamente scumpe pentru telefoanele mobile.
O persoana medie cheltuie 500 de Euro pe an pe abonamente. Dar multi oameni platesc pentru servicii pe care nu le folosesc niciodata. De exemplu dintr-un abonament nelimitat de 50 de euro, multi nu folosesc mai mult de 1000 de minute pe luna.
6. Nefolosirea cupoanelor.
In zilele noastre cupoanele sunt disponibile online, iar daca nu le utilizezi mai mult ca sigur pierzi bani. Cauta o promotie inainte de a cumpara ceva, inclusiv haine, alimente, electronice.
7. Schimbarea consumabilelor.
Masinile nu au nevoie de schimbarea uleiului foarte frecvent. Daca schimbi uleiul la fiecare 5000 km, probabil o faci prea des si pierzi bani. La fel si in cazul celorlalte consumabile.
Afla De Ce Masina Pe Care O Ai, Nu Este O Investitie?
Citeste si Educatie Financiara: Ce Sunt Activele?
8. Combustibil premium.
Cu exceptia cazului cand masina dvs. necesita combustibil premium, nu aveti nevoie de el. Cumpararea combustibilului premium nu va va prelungi durata de viata a masinii si nici nu va va oferi un impuls semnificativ. Multe masini nu au nevoie de combustibil premium chiar daca producatorul o recomanda. Acest lucru nu va afecteaza performantele. Poate ca ar putea fi cu o jumatate de secunda mai lenta de la 0 la 60 km.
9. Nu profitati de reducerile unei asigurari medicale.
Multe companii ofera angajatilor asigurari medicale pentru scutiri de taxe. Intrebati departamentul de resurse umane pentru mai multe informatii asupra serviciilor oferite.
10. Dobanda cardului de credit.
Plata dobanzii pe achizitii de consum este un obicei rau si costisitor. Fiecare ban platit pentru dobanda este un ban mai putin pentru educatie sau pentru bugetul personal. Este un pariu sigur ca nu il vei plati luna viitoare daca la asta te gandesti. Iar acest lucru este exact ceea ce trebuie sa faci pentru a evita dobanzile - sa achiti cardul in intregime in fiecare luna.
11. Taxele pentru hotel.
In multe hoteluri, veti plati taxe in plus peste pretul camerei. Platirea acestor taxe, fara a gasi o alternativa este o risipa de bani.
12. Plati pentru servicii pe care nu le utilizati.
Daca platiti pentru ceva in fiecare luna, fie ca este vorba de abonament pentru sala, abonamente reviste sau servicii de cablu/telefon/internet, asigurati-va ca le utilizati sau acesti bani vor fi irositi.
13. Fumatul.
Da, stii ca fumatul este scump, si poate ai facut chiar calculele. Dar asta nu e tot. Costul legat de sanatate este de 5 ori mai mare decat pretul pachetului. Acesta este un pret pe care il vei plati intr-o zi daca nu te lasi de fumat. Aduna aceste costuri si probabil acestea ar putea fi cea mai mare risipa de bani din aceasta lista.
Citeste si Schimba-ti Obiceiurile Pentru A Obtine Succesul.
Afla 15 Obiceiuri Care Te pot Face Cu Adevarat Inteligent In 2015.
14. Irosirea utilitatilor.
Maturizeaza-te. Inainte probabil lasai luminile aprinse in toata casa, si aveai aer conditionat si pentru vecini. Nu iti pasa prea mult pentru ca nu plateai facturile. Daca aveti lumina aprinsa intr-o camera in care nu stati, pierdeti bani.
15. Masa in oras.
Este ok sa iei masa in oras din cand in cand, dar daca acest lucru devine un obicei poti pierde bani seriosi. Este la fel de romantic sa iei masa in familie acasa, unde mai pui ca este si mai sanatos. Avantajul este ca poti saruta bucatarul.
Citeste AICI partea a II-a a articolului.
Ti-a placut acest articol? Am sa te rog sa dai un share pe facebook, sa-l trimiti mai departe prietenilor tai pentru a putea ajuta cat mai multa lume.
Urmareste-ne pe Facebook, Google+ sau Instagram pentru a citi saptamanal cele mai noi articole de educatie financiara. Nu uita "Knowledge is Power".
vineri, 7 august 2015
Home »
Bani
,
Dezvoltare Personala
,
Educatie Financiara
,
Health
,
Inteligenta
,
Investitii
,
IQ Financiar
,
Mentalitate
» 29 De Moduri Prin Care Pierzi Bani.
Cu banii trebuie sa ai grija si sa nu ii arunci pe toate prostiile. Foarte bun articolul.
RăspundețiȘtergereBuna Daniela. Asa este, trebuie sa fim atenti cu achizitiile pe care le facem.
ȘtergereFelicitari pentru articol. Aveam nevoie de asa ceva.
RăspundețiȘtergereSalut Vlad. Ne bucuram sa fim de folos :)
ȘtergereDaca esti atent la ce cumperi si pe ce dai banii s-ar putea sa salvezi niste bani. Acest articol este un inceput in acest sens.
RăspundețiȘtergereSalut Bogdan. Asa este, putem economisi destul de mult daca acordam putina atentie lucrurilor pe care dorim sa le cumparam.
ȘtergereSunt lucruri bine de stiut si foarte utile aceste informatii. Felicitari pentru munca depusa.
RăspundețiȘtergereMultumim pentru aprecieri Cristina.
ȘtergereUnele lucruri se aplica la majoritatea altele partial. Oricum sunt informatii interesante. Recomand acest articol.
RăspundețiȘtergereEste normal sa fie asa, pentru ca suntem toti diferiti. Dar principiul este acelasi, indiferent de categorie. Nu toti fac aceleasi lucruri, dar cu siguranta vei gasi cateva lucruri care se aplica cu succes oricui.
ȘtergereUn articol bun si la subiect ca de fiecare data. Bravo.
RăspundețiȘtergereBuna Mirela. Ne straduim cat putem sa livram articole de calitate pentru a ajuta pe cat posibil, cat mai multa lume. Multumim pentru aprecieri.
ȘtergereArticolul este foarte bun. Astept cu nerabdare partea a 2-a. :)
RăspundețiȘtergereSaptamana viitoare vom continua articolul, si promitem sa ne ridicam la nivelul asteptarilor.
Ștergere