sâmbătă, 12 septembrie 2015

Care Este Rolul Unui Lider?

Abilitatea ta de a negocia, comunica, influenta si convinge pe altii sa faca unele lucruri este indispensabila pentru toate lucrurile pe care le-ai realizat.
Cei mai eficienti barbati si femei sunt cei care pot organiza competent cooperarea si asistenta altor persoane pentru a realiza scopurile si obiectivele propuse.

Desigur, oamenii pe care ii cunosti au valori, opinii, atitudini, credinte, obiceiuri, obiective, ambitii si vise diferite.

Suntem cu totii diferiti. Vezi Tipuri de Personalitate. Datorita acestei diversitati incredibile de resurse umane, nu a fost niciodata mai dificil si totusi necesar pentru lideri sa formeze acesti oameni in echipe performante. Din fericire liderii sunt facuti, nu se nasc. Poti sa inveti cum sa ajungi un lider, facand ceea ce au facut ceilalti lideri inaintea ta.

Un lider combina competentele personale cu competentele celorlalti, pentru a forma o echipa care sa functioneze bine, si pentru a-si depasi concurentii. Atunci cand ajungi lider de echipa, chiar daca echipa ta consta doar din o alta persoana, trebuie sa iti dezvolti imediat un set nou de abilitati de conducere. Pentru a determina care sunt aceste competente, trebuie sa iei in considerare formarea echipelor performante.

Citeste si Cum Sa Gasesti Oameni Care Cred In Ceea Ce Crezi Si Tu!
Citeste si Cat De Importanta Este Educatia Financiara?

Echipa trece, in general, prin patru faze atunci cand aceasta evolueaza spre inalta performanta. Aceste faze sunt:

1. Formarea.

Etapa de formare este poate cea mai importanta, chiar critica, pentru succesul unei echipe. Abilitatea ta de a selecte membrii adecvati echipei pentru a realiza o anumita sarcina, personala sau de business, este semnul unui lider superior. Daca selectezi oamenii gresit in aceasta faza, devine aproape imposibil dupa aceea sa sa construiesti o echipa castigatoare, la fel cum ar fi de imposibil sa castigi un campionat sportiv cu jucatori necalificati sau nepotriviti acelui campionat. Nu Poti Face O Afacere Cu Un Partener Rau.

In etapa de formare, membrii echipei se reunesc si incep sa aiba un sentiment de echipa. Este un moment bun pentru discutii, argumente, dezacorduri, exprimari personale si formare de aliante intre membrii echipei.

Aceasta etapa, in special discutiile si conversatiile care au loc, poate parea consumatoare de timp, dar este indispensabila pentru dezvoltarea unui grup unitar. Una dintre cele mai importante calitati ale unui lider este rabdarea. Si rabdarea nu este niciodata mai necesara decat atunci cand treci prin etapele de formare a echipei.

2. Brainstorming.

A doua etapa a dezvoltarii unei echipe este Brainstorming-ul. In aceasta etapa, grupul, ai carui membrii sunt acum confortabili cu fiecare parte, incepe munca grea de stabilire a obiectivelor si a termenelor, divizarea sarcinilor si delegarea acestora. In timpul acestei faze de asalt, oamenii invata care sunt contributiile fiecarui membru pe care acesta le poate face pentru a atinge obiectivele echipei.

3. Normele.

A treia etapa de dezvoltare a echipei este norma. Acest lucru se intampla atunci cand sunt stabilite normele si standardele intre membrii echipei, astfel incat toata lumea sa se simta in siguranta si plina de incredere. Toti membri stiu la ce sa se astepte si la felul in care le sunt masurate performantele. De asemenea ei sunt constienti de responsabilitatile si obligatiile pe care le au, nu doar la locul de munca, dar si in afara acestuia. Abilitatea ta de lider prin care sa promovezi acest proces pentru norme este critica pentru succesul echipei. Identificarea Obiectivelor Financiare.

4. Realizarea.

A patra etapa de dezvoltare a echipei este performanta. In analiza finala, capacitatea de a obtine rezultatele dorite este tot ce conteaza. Stilul de viata, rata de promovare si nivelul de recompense, cat si respectul si stima vor fi determinate de capacitatea de a realiza lucrurile si de a-i face pe ceilalti sa atinga obiectivele.

Citeste si Cele 5 Obiceiuri Pe Care Le Au Cei Mai Bogati Oameni.
Afla 29 De Moduri Prin Care Pierzi Bani.

Lucrul minunat despre cum sa devii un lider la servici sau in viata personala, este ca poti exersa abilitatile de influentare si convingere ale altor persoane spre un obiectiv comun. Poti promova principiile lucrului in echipa, prin stabilirea valorilor si a obiectivelor, stabilirea activitatilor si apoi prin preluarea controlului asupra actiunii. Si va puteti imbunatati prin evaluarea continua a performantei.

Unul dintre semnele liderilor de succes, este ca ei nu se compara cu altii. Ei se compara numai cu ei insisi si cu realizarile lor din trecut. Puteti ajunge o persoana si mai performanta, prin stabilirea in mod constant a unor standarde mai ridicate, incercand apoi sa faceti tot ce este posibil pentru a atinge acele standarde. Cu cat atingi mai multe performante personale prin obtinerea rezultatelor pe care ti le-ai propus, cu atat mai mult va trebui sa obtineti rezultate mai bune prin ceilalti. Capacitatea de a pune impreuna o echipa si apoi de a conduce echipa catre performanta, va va permite sa va atingenti obiectivele mult mai repede.

Ti-a placut acest articol? Am sa te rog sa dai un share pe facebook, sa-l trimiti mai departe prietenilor tai pentru a putea ajuta cat mai multa lume.

Urmareste-ne pe Facebook, Google+ sau Instagram pentru a citi saptamanal cele mai noi articole de educatie financiara. Nu uita "Knowledge is Power".



19 comentarii:

  1. Foarte bun acest subiect. Sunt multi care nu stiu ce inseamna de fapt sa fii lider cu adevarat si cum sa isi formeze o echipa. Este foarte important sa iti alegi oameni buni de la inceput pentru ca de ei depinde atingerea obiectivului pe care ti l-ai propus.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Elena. Exista o diferenta intre sefi si lider. Un lider lucreaza impreuna cu echipa pe cand un sef conduce din birou. Multi asa cum ai spus si tu nu fac diferenta intre aceste 2 lucruri.

      Ștergere
  2. Exista teorii conform caruia marii lideri se nasc cu anumite abilitati de conducere. Este greu de spus daca te nasti cu aceste abilitati sau poti sa le inveti pe parcurs. Felicitari pentru articol si mult succes in continuare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Daniela. Este adevarat exista oameni care contin in ei arta de a conduce, dar sunt putini. Dar cei mai multi invata sa faca acest lucru. Prin perseverenta si exercitiu se poate ajunge la rezultate extraordinare.

      Ștergere
  3. Prin practica poti sa inveti ORICE. Exersand si iar exersand poti sa ajungi la rezultate la care nici nu te gandeai.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Andrei. Asa este. Daca ajungi sa iti faci un obicei din exercitii prin care sa practici lucrul respectiv, curand se vor vedea si rezultatele. Indiferent de domeniu.

      Ștergere
  4. Nu e un lucru usor sa conduci o echipa. trebuie sa ai viziune pe termen lung si sa vezi unele lucruri care nu se vad. Cel mai usor mod de a prezice viitorul este sa-l creezi. Asta face un lider. Interesant articolul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Raluca. Un lider are in primul rand viziune. Stie exact unde vrea sa ajunga si stie si cum. El trebuie sa gaseasca echipa potrivita si sa o inspire.

      Ștergere
  5. Un lider bun conduce o echipa si este alaturi de membri ei atunci cand acestia au nevoie. El are vedere de ansamblu asupra proiectului si isi lasa membrii sa se ocupe de detalii. Este un proces care necesita multa atentie si concentrare. Capacitati de multi tasking, delegare a sarcinilor & management.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Paul. Asa este. Sunt multe calitati necesare, printre care cele de management sunt cele mai importante. Trebuie sa fie capabil sa lucreze sub presiune cu termene limita si sa isi ajute echipa atunci cand aceasta are nevoie de el. Un lider este alaturi de echipa pe campul de lupta.

      Ștergere
  6. Aveti un site foarte educativ si publicati articole interesante. Avem nevoie de mai multe articole pe acest domeniu. Eu va urmaresc de ceva timp si am invatat multe lucruri bune de fiecare data cand v-am citit. BRAVO!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Simona. Multumim pentru aprecieri si va asteptam pe viitor cu articole la fel de interesante si educative.

      Ștergere
  7. Un lider trebuie sa fie un general. Trebuie sa aiba putere, sa impuna respect si sa isi asume responsabilitatea pentru fiecare decizie pe care o ia, si nu este o sarcina usoara.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Bogdan. In general pentru functiile de conducere se cere asumarea responsabilitatii. De fapt asta este o abilitate a liderilor de a lua cele mai bune decizii sub presiune.

      Ștergere
  8. Liderul este cel mai puternic om din echipa. Acesta are rolul de a seta o directie si de a verifica constant daca aceasta directie este mentinuta. Acesta trebuie sa aiba cei mai buni oameni in echipa pentru a obtine cele mai bune rezultate. Cu trecerea timpului trebuie urmarit cat la suta din proiect a fost realizat si cat a mai ramas. Care este viteza si durata estimativa, bazata pe niste calcule, target-uri exacte. Sunt multe de discutat, dar aceste lucruri tin de detalii. Articolul este bine realizat si ofera o imagine de ansamblu pentru a-ti forma o idee despre ce inseamna sa fii un team lider.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Radu. Asa cum ai spus si tu sunt multe lucruri pe care trebuie sa le indeplineasca un lider, dar am cautat sa le punctam pe cele mai importante. Vom cauta sa detaliem mai mult despre aceste lucruri in articolele ce vor urma. Multumim pentru ca ne urmaresti si esti alaturi de noi.

      Ștergere
  9. Liderul este cel care are viziunea si vede altceva decat vad ceilalti. Stie unde vrea sa ajunga si prin ce mijloace. Stie cum sa-si motiveze echipa si sa ii indrume.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Loredana. Asa este. Liderul stie drumul cel mai bine si stie cum sa tina echipa unita pe un singur drum, atunci cand apar momente de cumpana, pentru a-si duce la bun sfarsit proiectul. Asta este rolul liderului.

      Ștergere
  10. Salutare tuturor, sunt JENNIFER COLEMAN din Bronx New York SUA. Vreau ca toată lumea să știe cât de recunoscător sunt pentru că mi-am restabilit căsnicia cu ajutorul vrăjitorului Dr. DAWN. Este superb și unic, l-am cunoscut online și i-am spus despre problemele mele și apoi a făcut o vrajă de dragoste care l-a adus pe soțul meu înapoi la mine după ce a înșelat și a vrut să divorțeze după 3 ani de căsnicie. Dr. DAWN este aici pentru a vă răspunde problemelor relaționale și altor activități umane, cum ar fi:
    1. Aducerea unui fost iubit înapoi la tine.
    2. Vrăjiți pentru a câștiga la loterie.
    3. Vindecă tot felul de boli umane.
    4. A făcut o vrajă pentru a găsi un loc de muncă bun, cu venituri mari.
    5. A făcut o vrajă pentru sarcină (fertilitatea viermilor)
    6. Aruncă o vrajă de promovare la locul tău de muncă.
    7. A aruncat o vrajă de protecție etc.
    Contactați-l direct pe WhatsApp la numărul: +2349046229159
    E-mail: dawnacuna314@gmail.com

    RăspundețiȘtergere