Startup-urile si business-urile mici pot aparea similare prin faptul ca ambele sunt construite de antreprenori si au venituri putine, dar de fapt fiecare dintre ele urmaresc modele de afaceri radical diferite cu diferente mari de finantare.
In zilele noastre este foarte posibil sa cunosti pe cineva, sau probabil chiar tu esti in proces de conceptualizare pentru a iti incepe propriul business. Sunt multi oameni care vor sa inceapa propriul startup. Un startup este de multe ori gresit inteles, pur si simplu ca fiind un business mic nou lansat.
Ce este pana la urma un startup?
I. INTENTIE
De ani buni, investitorii trateaza startup-urile ca versiuni mai mici ale companiilor mari. Acest lucru este o problema deoarece exista o mare diferenta ideologica si organizatorica intre un startup, un business mic si o corporatie mare, care necesita strategii diferite de finantare.
Un startup este o "organizatie temporara conceputa pentru a cauta un model de business repetabil si scalabil". Un startup cauta raspunsuri pentru produsul pe care urmeaza sa-l vanda, clientul pe care il va servi, si modul in care va face bani prin furnizarea produselor de valoare aduse clientilor sai. Un startup trebuie sa fie scurt si sa aiba o "pornire scalabila" prin care sa dovedeasca modelul de business, dar care sa aiba un impact semnificativ asupra pietei. Acest lucru ne duce la prima diferenta majora dintre un startup si un business mic. Citeste si Cum Sa Supravietuiesti O Zi Fara Sa Cheltui Bani.
Un startup "scalabil" are intentia sa devina o companie mare.
II. FUNCTIE
Un fondator de startup scalabil nu isi doreste sa fie doar propriul sef, el vrea sa conduca piata. Inca din prima zi intentia este sa creasca startup-ul intr-o companie mare. Acesta crede ca a venit cu urmatoarea "idee mare", care va zgudui industria, va lua clientii companiilor mari deja existente, sau chiar va crea o noua piata.
Citeste cele mai bune articole de educatie financiara: Top 10 Articole De Educatie Financiara.
Acest lucru este in contrast puternic cu definitia unui business mic: "o organizatie independenta, si organizata pentru a face profit, dar care nu este dominanta in domeniul sau". Un business mic vinde in general un produs cunoscut, clientilor care il cunosc deja, pe o piata deja formata.
Prin urmare fortele motrice din spatele celor doua modele de business sunt diferite: intentia fondatorului unui startup este sa perturbe piata cu un model de business scalabil, in timp ce intentia unui proprietar de business mic este sa fie propriul sef si sa aiba un loc asigurat din punct de vedere financiar pe piata locala. Business-urile mici sunt conduse pentru a face un profit stabil pe termen lung, in timp ce startup-urile se concentreaza pe potentialul de crestere pentru a obtine venituri masive.
Te Gandesti Sa Renunti? Citeste Mai Intai Acest Articol.
Un startup este temporar.
Functia organizatorica a unui startup este sa caute un model de afaceri repetabil si scalabil. Acest lucru inseamna ca fondatorul unui startup are trei functii principale:
- sa ofere o viziune a unui produs cu un set de caracteristici.
- sa creeze o serie de ipoteze cu privire la toate piesele modelului de business: cine sunt clientii? care sunt canalele de distributie? cum poate construi si finanta compania? etc.
- sa valideze rapid daca modelul este corect, prin a vedea cazurile in care clientii se comporta precum estimeaza modelul (lucru care se intampla rar).
Avand in vedere aceasta definitie, este evident ca , odata ce modelul a fost dovedit, organizatia trebuie sa execute modelul si sa produca rezultate. Deci, startup-ul fie iese din faza de pornire si devine o afacere reala, fie nu gaseste modelul de afaceri repetabil si scalabil in limitele unui flux de numerar si va trece la alta oportunitate.
Afla 25 De Lucruri Simple La Care Trebuie Sa Renunti Pentru A Avea Succes.
Un business mic incepe intr-o organizatie structurata si se axeaza pe livrarea de valoare pentru clientii cunoscuti. Un business mic nu are nevoie sa se schimbe si nici nu este structurat astfel incat sa se schimbe rapid.
III. FINANTARE
Un startup este finantat diferit.
In timp ce, atat un startup cat si un business mic vor incepe propabil cu fonduri de la economiile fondatorului, ale prietenilor sau familiei, sau cu un imprumut bancar, in cazul in care un startup are succes, acesta va primi fonduri suplimentare de la investitori, business angels si eventual o oferta publica. Pentru fiecare serie de fonduri, capitalul social de pornire este modificat, in timp de dreptul de proprietate al companiei se diversifica.
Pentru un proprietar al unui business mic, a renunta la control ar anula scopul de a rula propria afacere. Totusi pentru cresterea economica a unui startup acest lucru este necesar.
Citeste si 10 Diferente Majore Dintre Oamenii Bogati Si Saraci.
Desi fondatorul unui startup si proprietarul unui business mic sunt in ambele cazuri antreprenori, intentia, functia primara si finantarea sunt radical diferite. Daca vrei sa-ti ajuti prietenii, trimite mai departe acest articol si spune-le care este diferenta dintre un startup si un business.
Aboneaza-te la Newsletter-ul IQFinanciar pentru a citi saptamanal cele mai noi articole de educatie financiara. Nu uita "Knowledge is Power".
Multumim pentru ca esti alaturi de noi. Impreuna construim o catedrala.
De multe ori te gandesti ca acesti termeni inseamna acelasi lucru. Foarte interesant acest articol.
RăspundețiȘtergereMultumim pentru aprecieri Daniela.
ȘtergereSincer sa fiu nu stiam ca cele doua lucruri sunt diferite... Acum am inteles exact despre ce este vorba. Mult succes in continuare.
RăspundețiȘtergereSalut Florin. Sunt multi cei care nu stiu aceste lucruri. Multumim pentru aprecieri.
ȘtergereFoarte bun articolul. Multi oameni inca nu fac diferenta intre ce este un startup si un business. Multumim pentru explicatii.
RăspundețiȘtergereMultumim pentru ca esti alaturi de noi.
ȘtergereEste foarte bine structurata informatia si foarte clar explicat. Va urmaresc de mai mult timp si aveti niste articole foarte bine facute. De fiecare data cand vreau sa citesc un articol de calitate vin pe acest site. Va recomand cu incredere prietenilor.
RăspundețiȘtergereBuna Nicoleta. Multumim pentru ca esti alaturi de noi si ne urmaresti.
ȘtergereFelicitari pentru articol si pentru munca depusa. Sunteti cei mai tari.
RăspundețiȘtergereMultumim.
ȘtergereDifera foarte mult cele doua lucruri chiar daca aparent sunt asemanatoare. Este bine ca s-a facut aceasta clasificare, acum cunoaste mai multa lumea diferenta dintre cei doi termeni.
RăspundețiȘtergereAsa este Marian. Multumim pentru ca esti alaturi de noi. Ne asteapta un viitor glorios!
ȘtergereCei doi termeni se confunda usor si de catre cei mai buni traineri de la noi... am intalnit multi speakeri cunoscuti de la noi care tin trainiguri pe diverse teme de anteprenoriat care nu faceau diferenta dintre un startup si un business. E greu.
RăspundețiȘtergereBuna Gabriela. Din pacate nu toti cei care tin cursuri sunt pregatiti pentru a face acest lucru. Important este sa invatam de la cei mai buni. Multumim pentru ca esti alaturi de noi. Impreuna construim o catedrala!
Ștergere