A inceput Facebook-ul in timpul colegiului ca un proiect de divertisment si l-a transformat intr-un gigant social media cu mai mult de 1 miliard de useri in toata lumea, 42 de milioane de pagini si 9 milioane de apps - in continua crestere. A fost numit omul anului si da valoreaza aproximativ 9.4 miliarde de dolari. Si toate acestea pana la 28 de ani. Desigur, vorbim despre Mark Zuckerberg.
Mark Zuckerberg este probabil cel mai inteligent CEO al unei comapanii.
Facebook este una dintre cele mai de succes companii ale ultimului deceniu, deci ce pot invata antreprenorii, de la companie, de la fondator si actual CEO al companiei, Mark Zuckerberg?
El a oferit niste perspective interesante Facebook-ului, prin inovatiile pe care le-a facut. Managerii Facebook-ului, sunt de parere ca un inceput prost, este o experienta de nepretuit, de invatare, si muta compania la urmatorul nivel de inovatie a unui produs sau idei. Sau cum obisnuieste Zuck sa spuna "Misca-te repede si sparge lucrurile. Daca nu ai spart niciodata niciun lucru, inseamna ca probabil nu te deplasezi cu viteza destul de mare".
Companiile mari nu creeaza doar produse foarte bune. Ele creeaza miscari.
Ce sunt de fapt miscariile? Sunt actiuni pe termen lung. O companie care vrea sa se dezvolte, trebuie sa aiba un plan de actiune pe termen lung. Viitorul companiei depinde de aceste decizii. Cu cat creezi o miscare mai mare, mai puternica, cu atat devii mai cunoscut pe piata, mai puternic, si implicit vinzi mai mult.
Increderea elibereaza imaginatia si declanseaza inovatia. Transparenta daruieste responsabilitate, loialitate si incredere. Asadar ai incredere in angajatii tai, da-le putere si fi transparent. Elaboreaza strategii de angajare, care reflecta valorile tale culturale, astfel incat sa aduca oameni potriviti in companie. Angajeaza pentru atitudine. Abilitatile pot fi predate, dar pasiunea nu. Invata sa cunosti oamenii.
Fiecare angajat este fata brandului tau, ambasadorul brandului tau cel mai bun, cel mai bun marketer. Fiecare angajat trebuie tratat corect pentru munca pe care o depune. Daca ai un angajat fericit, vei avea si un client fericit si in final o companie fericita, prospera. La acest capitol pierd destul de multe companii, pentru ca nu sunt interesati de nevoile angajatului. Facandu-i angajatului o viata mai buna, cat este posibil, acesta va munci cu drag si va ajuta la cresterea companiei. Nu vreau sa vorbesc ce se intampla la noi, d-asta suntem si unde suntem.
In Facebook prototipurile creeaza dicutii. Si uneori curiozitatea si imaginatia dau nastere cunostiintelor. Fii conectat cu realitatea. Directorul unei companii se poate schimba, dar adevaratul scop al unei companii de succes ramane acelasi.
Fiecare companie are in spate un om de succes. Un om care si-a pus amprenta nu numai asupra companiei, dar si a omenirii. Indiferent ca vorbim de Mark Zuckerberg, Steve Jobs sau Bill Gates, de la fiecare avem cate ceva de invatat.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu