Suntem in ianuarie si oficial pe 15 ianuarie, se da startul reducerilor in magazine. Vom gasi reduceri la haine, de la 20% pana la 70% asa cum anunta marile lanturi de magazine.
Intrebarea este chiar sunt aceste reduceri ceea ce par? Sau de fapt este o idee geniala de marketing, in spatele careia se cauta sa ne antreneze intr-o cursa in care doar magazinele au de castigat? Este acesta un joc bine gandit al brandurilor...
Ne alimenteaza oare dorinta de consum sau chiar avem nevoie de lucrurile pe care le vom achizitiona?
Totul depinde de noi, si de cum ne vom lasa sau nu manipulati.
Trebuie sa ne gandim ce inseamna de fapt o reducere pentru noi? De unde incepe aceasta reducere.
Ideea de reducere in principiu e buna. Toti ne dorim sa achizitionam un lucru de care avem nevoie la un pret mai mic. Insa de la ideea de baza si pana la ce se intampla in piata, situatia se schimba putin. Romanilor le plac atat de mult reducerile, incat atunci cand vad o eticheta cu alta culoare peste pretul normal, nu mai stau sa se intrebe daca le este de folos acel lucru, daca este acceptabila reducerea sau daca vor folosi acel produs. Pur si simplu faptul ca e redus te face sa-l cumperi.
Acum ceea ce vreau sa spun, pentru a nu ne trezi cu buzunarele goale si cu lucruri pe care le vom imbraca o data sau de doua ori, vreau sa te gandesti putin inainte de a merge la cumparaturi. De exemplu sa spunem ca nu avem nevoie de pantaloni (avem deja prea multi, multi care nici nu i-am purtat) dar cand intram in magazin vedem reducere de 50% la blugi si nu mai stam pe ganduri, ii si cumparam. Normal este o oferta atragatoare. Dar oare ne mai trebuie 1 pereche de blugi, tinand cont ca avem acasa perechi nepurtate? Ca sa nu mai zic ca sunt oferte de 2 perechi de blugi la x pret sau 3 perechi... Intelegeti ce vreau sa spun. Ce facem cu 3 perechi in plus de cele pe care le avem acasa? Chiar nu avem nevoie de ele si cu o reducere de 50%.
Rolul brandului este de a vinde cantitate.
Rolul nostru este sa gandim inainte sa actionam. Ceea ce am vrut sa spun prin exemplul de mai sus, este sa ne facem o lista de prioritati. Si sa mergem la cumparaturi pe baza acelor prioritati. Ideea este sa nu exageram si sa ne lasam manipulati de brand.
Al 2-lea lucru pe care vreau sa ti-l spun legat de reducerile de sezon, se refera strict la bani. Sa presupunem ca vrem sa ne cumparam un pulover. Intram in magazin si il gasim redus de la 180 ron la 160 ron. Ce credeti merita acest pulover cumparat? Este aceasta intr-adevar o reducere sau este marketing? Sa ne gandim in felul urmator, daca la inceputul sezonului rece acel pulover avea pretul de 180 ron si nu l-am cumparat, acum dupa 2 luni de iarna ne luam acelasi pulover redus cu 12%? Pai in cazul asta mai bine l-am fii cumparat atunci pentru acesti 12% si l-am fi folosit 100% din perioada sezonului rece, decat sa prindem o reducere de 12% si sa-l mai folosim 40-50% din timp. Aici in cazul de fata reducerea nu acopera perioada de timp, deci nu e profitabil.
De ce ti-am dat acest exemplu? Pentru ca e bine sa incepi sa gandesti in procente data viitoare cand iti alegi un produs (si nu numai) si sa pui in balanta. Simplul fapt ca vedem un pret taiat si o eticheta lipita peste, nu este de ajuns sa ne convinga de utilitatea acelui produs. Trebuie sa vezi diferenta dintre o reclama de vanzare si o oportunitate. Priveste aceste cumparaturi ca pe niste investitii pe care le faci. Succes la cumparaturi.
PS. Daca cineva doreste sa mai completeze, astept cu placere comentariile voastre.
Nu uita sa dai Like.
luni, 14 ianuarie 2013
Home »
Bani
,
Comunicare
,
Educatie
,
Informatie
,
Inteligenta
,
Investitii
,
IQ Financiar
,
Mentalitate
» Incep Reducerile de Sezon. Nu Te Lasa Pacalit.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu