Sa fii propriul tau sef are o multime de avantaje, insa odata cu ele vine si o parte de responsabilitate.
Gandeste-te la asta: suntem mereu implicati, investim multe ore de munca, actionam ca si cum totul este super urgent si de multe ori nu stim exact la ce lucram.
Cei mai multi dintre noi nu ar lucra pentru altcineva in aceste conditii, așa ca de ce le avem pentru noi insine?
A fii propriul tau sef nu numai ca iti poate strica satisfactia de zi cu zi, dar iti poate compromite pe termen lung durabilitatea business-ului.
Acesta este un apel de trezire: Sa ai grija de afacerea ta, necesita in primul rand sa ai grija de tine.
Citeste aici ce trebuie sa faci inainte sa devii un antreprenor.
Fa-ti un curs de auto-gestionare cu aceste 6 reguli:
1.Defineste-ti locul tau de munca.
Multi antreprenori se lauda sa poarte zeci de palarii. Ca proprietar de afacere, nu e job-ul tau sa faci tot ce trebuie sa fie facut.
Ca oricine altcineva, ai nevoie de directie, concentrare, si de scop pentru a fi productiv. Deci, ia-ti umpic de timp liber pentru a defini functiile si responsabilitatile principale.
Asta te va ajuta sa nu-ti bagi mainile in fiecare proiect, si iti va permite sa evidentiezi locul in care ai nevoie de ajutor si sa te asiguri ca eforturile tale sunt canalizate in locurile potrivite.
2.Evidentiaza Prioritatile.
Nu e nimic mai rau decat sa lucrezi pentru cineva care mereu se comporta ca si cum totul trebuia sa fie facut ieri. Deci nu o face nici pentru tine.
Tratarea fiecarui detaliu ca si cum este foarte urgent doar te pune intr-un mod de actiune rapid (pe pilot automat - faci totul in viteza) si te forteaza sa neglijezi ceea ce e cu adevarat important.
In schimb, selecteaza cateva prioritati pentru tine in fiecare trimestru si foloseste-te de aceste prioritati cand iti planifici programul si fluxul de lucru.
In plus la acest to do list, ia in considerare acordarea unei sesiuni dedicate acelor prioritati pentru care sa iti faci o strategie la inceputul fiecarei zile de lucru.
Aici poti sa citesti si cum sa iti faci o lista cu lucruri pe care sa nu le faci. Sa eviti sa le faci. Acele Not To Do.
3.Propuneti Obiective.
Propunerea obiectivelor - si acelor corecte - este o parte importanta a performantei. In cazul in care acestea sunt puse prea sus, te pot dezamagi.
In cazul in care acestea sunt stabilite prea jos, este probabil sa iti opreasca potentialul tau. Si in cazul in care nu sunt stabilite deloc, este posibil sa te simti pierdut.
Aceasta a treia categorie este locul unde majoritatea antreprenorilor nu reusesc. La urma urmei, cum vei putea stii daca un obiectiv este rezonabil, daca afacerea ta este intotdeauna pe un teritoriu nou. Dar este esential sa iti masori succesul tau si sa stii cum sa descrii o treaba bine facuta. Da, uneori e mai usor de zis decat de facut, dar cheia este folosesti toate informatiile pe care le ai.
Uita-te la performanta ta din trecut, examineaza piata, citeste ceea ce expertii au de spus, si cel mai important, intreaba-ti colegii la ce este corect sa se asteapte.
4.Evalueaza-ti Performantele.
O alta greseala pe care multi antreprenori o fac este sa mearga ani de zile fara o evaluare a rezultatelor. Poate e umpic ciudat sa te revizuiesti, dar este o practica importanta in cariera ta.
Nimeni nu o va face pentru tine. Programeaza-ti un timp in care poti reflecta asupra performantei tale din trecut si stabileste obiective pentru viitor.
Ia un pranz bun sau o excursie departe de rutina zilnica. Gandeste-te la domeniile la care ai excelat si la abilitatile pe care le-ai consolidat.
Intreaba-te daca afacerea ta este o parghie pentru talentele tale cat mai mult posibil. De asemenea reflecta asupra domeniilor proprii de imbunatatire, si pune o data separata pentru a propune un plan de auto imbunatatire. Apoi utilizeaza ce ai invatat pentru a crea sau imbunatati obiectivele business-ului tau.
5. Investeste in Dezvoltarea Profesionala.
Antreprenorii se tem in cazul in care admit ca sunt lucruri pe care nu le stiu sau ca nu e loc de mai bine, de imbunatatire. Dar adevarul este ca ai doar de castigat prin procesul de invatare si dezvoltare profesionala.
Foloseste comentariul tau asupra performantei, pentru a face o lista cu domeniiile pe care ai nevoie sa le imbunatatesti.
Daca ai probleme cu obiectivele, nu-ti fie frica sa chemi in ajutor un coleg.
Apoi cauta modalitati de consolidare a acestor abilitati, in carti, cursuri, conferinte sau chiar coaching privat.
6.Acorda-ti o Pauza.
Ultima, dar cu siguranta importanta, nu uita sa faci o pauza. Majoritatea antreprenorilor au asteptari uriase pentru ei insisi, iar acest lucru poate duce la dezamagire, nemultumire, si burnout.
Nu uita esti intr-un job in care nu ai mai fost.
Si nu conteaza cat de priceput, norocos, sau muncitor esti, spiritul antreprenorial este obligat sa fie umplut cu incertitudine si esecuri.
Deci, fa-ti timp liber si pentru tine.
Esti, probabil, in asta pentru termen lung, astfel ca orice sef de alta natura, nivelul tau de stres si propria satisfactie ar trebui sa fie de cea mai mare importanta.
Daca sunt si alte lucruri pe care nu le-am luat in calcul, poti sa-mi lasi un mesaj. Mi-ar placea sa aud parerea ta intr-un comentariu.
duminică, 24 februarie 2013
Home »
Cariera
,
Dezvoltare Personala
,
Educatie
,
Inteligenta
,
IQ Financiar
,
Mentalitate
» 6 Reguli Pentru Un Lider De Succes.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu