Cele mai multe companii nu reusesc. Asta nu e de mirare.
Ceea ce este surprinzator este faptul ca atat de multi nu reusesc, nu din cauza concurentei sau a produsului - Ei nu reusesc din cauza conflictelor pe care le au cu partenerul de afaceri.
Imi aduc aminte de aceste conflicte prin care am trecut si eu la inceput si vreau sa spun ca nu erau deloc placute, mai mult decat atat pierdeam foarte mult timp si nu ajungeam la o concluzie finala. Si pe atunci partenerul era un prieten pe care il cunosteam, nu o persoana straina. Multe dintre ele nici nu le stiam pe atunci si nici nu ma gandeam la ele.
Daca nu abordezi problemele cheie deschis, este foarte probabil sa experimentezi mai multe probleme cu partenerul de afaceri decat cu businessul in sine.
Urmatoarele sunt doar cateva dintre intrebarile cele mai importante care ar trebui sa fie rezolvate cat mai devreme posibil.
In cele mai multe cazuri, aceste probleme devin mai dificile odata cu trecerea timpului, cu cat le poti aborda mai devreme, cu atat iti va fi mai bine.
Intrebari Critice Pentru Partener.
1. Cum ar trebui sa fie impartite actiunile?
Aici sunt de fapt mai multe parti. Ceea ce ma intereseaza in mod special este partea economica. Practic, intrebarea este foarte simpla: Cine primeste si ce procent din companie? La aceasta intrebare este adesea cel mai greu de raspuns ( si raspunsul corect este foarte rar " le impartim in mod egal intre fondatori" ).
2. Cum vor fi luate deciziile?
Acest lucru poate fi legat de numarul de actiuni (vezi nr. 1) dar nu neaparat. Puteti avea actiuni cu drept de vot si fara drept de vot. Puteti face o lista. Va trebui sa decideti, ce fel de decizii se pot lua de catre consiliu, si care nu. Zone comune de abordare a deciziilor sunt in jurul directorilor executivi de angajare/concediere si emiterea actiunilor.
3. Ce se intampla daca unul dintre noi paraseste compania?
Desi poate parea o idee proasta sa vorbim despre acest lucru atunci cand pornesti firma - nu este. In evolutia oricarui startup, vor fi momente bune si rele, si nu de multe ori momente cand unul sau mai multi fondatori, nu se simt pur si simplu fericiti sau impliniti. Trebuie sa decideti cum veti trata aceasta situatie mai devreme (atunci cand este mai usor si toata lumea este cel putin semi-rationala). Ultimul lucru de care are nevoie compania este un partener de afaceri care nu mai este implicat si nu vrea sa-si asume vina.
4. Poate fi oricare dintre noi concediat? De catre cine? Pentru ce motive?
Da, chiar asa. Chiar si fondatorul poate fi eliberat. Prea multi oameni se grabesc sa fie actionari intr-un startup si sa ia decizii. Aceste doua lucruri ar trebui sa fie gandite oarecum separate si distincte. Compania ar trebui sa aiba un proces elegant de excludere al unui fondator, in cazul in care acest lucru este unul bun. Acest lucru nu este distractiv, dar ar trebui discutat deschis.
5. Care sunt obiectivele noastre personale pentru pornire?
Desi acest lucru se poate modifica in timp, este bine sa stim ce vrea sa obtina fiecare fondator de la companie. Daca aveti un co-fondator, care vrea sa construiasca o afacere durabila, sa obtina numerar pe care sa-l ruleze pentru totdeauna, si altul isi doreste o crestere economica ridicata si un anumit tip de lichiditate, e mai bine sa vorbiti de la inceput deschis si sa treceti prin ele.
6. Va fi aceasta activitate primara pentru fiecare dintre noi?
O multime dintre conflictele co-fondatorilor, pot rezulta din neintelegeri in jurul implicarii fiecaruia in companie. Isi va pastra unul dintre parteneri locul de munca pana cand firma se va ridica pe picioare? Va fi unul care lucreaza in paralel si la alta afacere? Unul se va ocupa mai mult de scoala pana va termina?
7. Ce parte din planul nostru suntem dispusi sa schimbam fiecare?
Nu toate firmele au nevoie sa-si schimbe planul pe parcursul evolutiei lor. Doar cele care doresc sa supravietuiasca si sa aiba succes. Acestea fiind spuse, pot exista elemente ale planului care nu doriti sa le modificati. Acesta ar putea fi in jurul valorii produsului, piata caruia este adresat, sau alt aspect al companiei. De exemplu daca la inceput, unul este obsedat de dorinta de a crea o companie de software, atunci acesta poate fi iritat de faptul ca ar trebui sa se deplaseze la un produs de larg consum.
8. Ce termeni contractuali se vor semna de fiecare dintre noi cu compania?
Unul dintre cele mai bune exemple in acest sens de nepotrivire reprezinta un acord. Va primi fiecare dintre fondatori un contract de semnat (in afara acordului actionarilor)? Daca da, care vor fi acesti termeni?
9. Va investi fiecare dintre noi bani in companie? Daca da cum vor fi acestia considerati?
Este foarte probabil ca unul sau mai multi co-fondatori sa investeasca bani in companie in primele etape ale acesteia. Este extrem de important de a decide deschis, modul in care acest numerar va fi considerat? Este datorie? Este datorie convertibila? Se cumpara o clasa diferita de actiuni?
10. Cu cat ne vom plati la inceput? Cine va schimba acest lucru in viitor?
Acest lucru poate fi o problema delicata. Toleranta la risc variaza in functie de individ, iar aceasta este o idee buna de luat in seama in stabilirea planului de compensare pentru fondatori. Problema poate fi mai mare, atunci cand unul dintre co-fondatori investeste o suma de bani semnificativa in afacere.
11. Care vrem sa fie valorile noastre de baza?
Cum vom defini si dezvolta cultura? Aceasta este una dificila, pentru ca foarte putini antreprenori se gandesc la valori inca din primele zile. Dar, e critica. Ar trebui sa decideti ce fel de oameni vreti sa aveti in echipa si ce fel de mediu de lucru cautati sa aveti.
Probabil nu veti fi in masura sa raspunde-ti la toate aceste intrebari - sunt grele. Cel mai important lucru este sa aveti aceasta conversatie.
Ca si in alte tipuri de relatii, comunicarea este cheia. Odata ce incepi explorarea acestor subiecte, vei gasi surprinzator faptul ca lucrurile pe care le credeai de la sine, nu sunt calea pe care partenerul tau o crede despre ele, cel putin la unele.
Daca te-ai confruntat cu tipul acesta de conflict cu partenerul de afaceri, sau ai intrebari care ar putea fi adaugate in aceasta lista, lasa-mi te rog un comentariu.
Acesta este un subiect despre care rareori este scris sau discutat -insa ar trebui sa fie.
vineri, 8 februarie 2013
Home »
Business
,
Cariera
,
Comunicare
,
Dezvoltare Personala
,
Educatie
,
Informatie
,
Inteligenta
,
IQ Financiar
,
Mentalitate
» Cum Sa Eviti Conflictele Cu Partenerul De Afaceri?
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu