Piata de electronice se schimba extrem de repede.
Noi gadget-uri apar in fiecare saptamana, iar producatorii trebuie sa se asigure ca vor avea clienti.
Pentru un business favorabil, producatorii au gasit modalitati de a ne convinge sa cumparam un gadget nou, chiar daca cele pe care le avem sunt in totalitate functionale.
Profitul este motivatia lor. Perioade de timp mai scurte intre vanzari este egala cu vanzari mai mari in ansamblu.
Vanzarea unui telefon unui client o data la 18 luni este mai profitabil, decat vanzarea lui o data la 6-10 ani.
De aceea, producatorii sunt interesati de scurtarea timpului intre vanzari.
Procesul de a deveni iesit din uz, invechit, nefolosit se numeste uzura. Pentru a vinde mai mult, producatorii sunt interesati de accelerarea acestui proces.
Si devine impertinenta: Se numeste uzura morala planificata atunci cand produsele sunt concepute in mod deliberat sa nu reuseasca, dupa o anumita perioada de timp.
Uzura morala planificata se intampla atunci cand ingineria intalneste capitalismul. Produsele nu sunt concepute pentru a dura, ele sunt gandite pentru a fi aruncate. In aceasta situatie, inginerii nu au ca scop sa creeze cele mai bune aparate. Acestea au ca scop profitul maxim prin vanzari de echilibru, stabile si constante.
Citeste aici cat de importanta e investitia intr-un produs.
Mai jos ai 10 moduri in care produsele sunt destinate unui esec:
1. Ecranul de sticla spart.
Telefoanele mobile cad cu usurinta. Dar display-ul spart si toate daunele de la manipularea necorespunzatoare nu sunt acoperite de garantia producatorului. Vinovatul isi aduce aminte de fiecare data cand se uita la ecran ( de multe ori ecranul functioneaza si doar sticla este sparta).
Producatorii utilizeaza, de asemenea, sticla si pe partea din spate a telefoanelor lor, dubland sansele de fracturi. Spatele telefoanelor mobile ( iPhone 4, LG Nexus, Samsung ) pot fi realizate dintr-un material mult mai rezistent.
Un consumator isi va inlocui gadgetul mult mai devreme atunci cand geamul este spart decat atunci cand nu este.
2. Piese de schimb indisponibile.
Imagineaza-ti ca dupa o perioada de timp, o parte minora dar cruciala a aparatului tau s-a rupt, dar in rest functioneaza bine. Serviciul cu clientii iti spun cu amabilitate ca piesa de schimb necesara nu mai este pe stoc. Ce poti sa faci? Cumperi una noua!
Producatorii fac mai mult profit prin vanzarea unui produs nou decat a unei singure piese. Producatorii au gasit o solutie la acesta dilema: piese de schimb la super pret. Vezi punctul urmator.
3. Costuri de reparatie masive.
Costurile de reparare a aparaturii electronice sunt asa de mari incat de multe ori nu merita sa le repari. Cea mai buna solutie este inlocuirea.
Unele companii, percep o taxa de estimare a costurilor de reparatie. Aceasta se adauga la ideea clientilor de a nu lua in considerare reparatia gadget-urilor electronice.
Poti incerca sa-l repari singur, insa in zilele noastre electronicele de larg consum sunt mult mai dificil de operat decat in urma cu un deceniu.
Odata ce l-ai desfacut s-ar putea sa afli ca piesa de schimb de care ai nevoie nu se mai gaseste.
4. Caracteristici omise.
Foarte adesea, atunci cand apare un gadget nou pe piata, caracteristici de obicei disponibile in mod deliberat sunt omise.
Multi clienti isi vor face upgrade la gadget atunci cand acesta va fi introdus. Un exemplu este la telefonul iPhone care l-a inceput nu suporta internet 3G, MMS, si chiar inregistrare video.
Clientii au luat cu asalt magazinele atunci cand a aparut noul model.
Noile caracteristici vor spori si mai mult vanzarile. Este nevoie de 200+ noi caracteristici care sunt un argument puternic pentru un upgrade.
5. Durata de viata planificata.
Unele gadgeturi au o durata de viata prestabilita. Cand timpul a expirat, sunt scoase din uz. Un ceas pe care l-am cumparat de Craciun are bateria incorporata in el si nu poate fi schimbata.
Conform manualului, bateria are o durata de viata de 2000 de ore. Manualul de instructiuni, nu a instiintat utilizatorul in mod explicit ca o data ce bateria a murit - se poate arunca la cos.
Atunci cand durata de viata va expira, vei pierde un produs perfect functional. Asta este o veste buna pentru industrie.
6. Uzura.
Gadget-urile nu vor arata mereu la fel de bine ca atunci cand au iesit din cutie. Cu timpul apar zgarieturi, culori sterse, apar eroziuni, mai devreme sau mai tarziu acestea sunt uzate.
Clientul va inlocui vechile gadget-uri mai devreme decat cele care arata bine. Prin urmare, producatorii incearca sa proiecteze aparate electronice care arata noi pentru un scurt timp, prima zgarietura va aparea foarte curand.
Neincluderea protectiilor in cutie, ajuta procesul si mai mult.
7. Caldura.
Caldura este un inamic al electronicelor. Cu cat este mai mult expus la caldura un produs, cu atat se degradeaza mai repede.
Un exemplu de perimare planificata in design de produs este plasarea condensatoarelor sensibile la caldura in cea mai tare zona de pe o placa de circuit, langa radiator.
Deci, practic protectia este pusa in zona de pericol. Aceste dispozitive vor esua mai repede decat altele, care sunt mai bine concepute.
Un client normal nu isi intemeiaza decizia de cumparare cu circuitul de proiectare de pe placa, iar clientii normali isi vor inlocui PC-ul, atunci cand acesta devine instabil.
8. Incompatibilitate.
Obiectul nou nu functioneaza cu cel vechi. Vei schimba obiectul vechi! Comerciantii se asteapta la acesta reactie atunci cand este utilizata incompatibilitatea.
Incompatibilitatile deschid o varietate de oportunitati de vanzare, cum ar fi adaptoare, upgrade-uri sau inlocuiri complete. Ele fac viața mai grea.
9. Popularitatea / Uzura morala.
Uzura morala se intampla atunci cand gadget-ul functioneaza perfect si singurul defect este faptul ca nu mai este popular.
Clientul care nu vrea sa fie nepopular va cumpara un gadget nou si elegant.
Asta pentru ca, spre deosebire de hipsteri, avand un gadget popular il va face pe client sa se simta popular.
Comerciantii sunt in masura sa stabileasca noile tendinte (astfel incat clientii pot cumpara gadget-uri mai populare) si omoara tendintele vechi (astfel incat clientii observa ca gadget-ul lor este depasit si, prin urmare, iau in considerare obtinerea unuia nou).
Citeste aici cum deciziile pe care le iei te fac bogat sau sarac.
10. Garantia.
Garantia este elementul cel mai important in cazul unei defectiuni. Fara ea, gadgetul defect este cel mai probabil un obiect nefolositor. Aceasta trebuie tinuta bine si gasita atunci cand ai nevoie de ea. Chiar si cu garantia valabila, este timp consumat si plicticos pentru a ajunge la magazin pentru a revendica garantia.
Trimiterea acestuia la producator este si mai neplacuta, atunci cand reparatia poate dura chiar si 4 saptamani.
Cu cat e valoarea mai mica a produsului, mai putin probabil un client va solicita garantie pentru el atunci cand apar defectiuni. E mult mai usor sa-l arunce.
Clientii vor cumpara un obiect nou. Multi nu se vor deranja sa pastreze macar chitanta.
La urma urmei, cel mai nou gadget asteapta in rafturi, gata de vanzare.
Tu ce parere ai despre asta, cum iti alegi un gadget (telefon, tableta, ceas, PC, etc.) inainte sa-l cumperi?
marți, 9 aprilie 2013
Home »
Bani
,
Dezvoltare Personala
,
Educatie
,
Informatie
,
Inteligenta
,
Investitii
,
Mentalitate
» 10 Moduri In Care Produsele Sunt Destinate Unui Esec.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu