duminică, 23 noiembrie 2014

Cum Sa Economisesti Bani Responsabil.

Economisirea banilor este una dintre acele sarcini care sunt mai usor de spus decat de facut. Toata lumea stie ca este un lucru inteligent financiar sa economistesti bani pe termen lung, dar multi dintre noi inca au dificultati in a face acest lucru. A economisi bani este mult mai mult, decat pur si simplu a cheltui mai putini bani. Investitorii inteligenti, trebuie de asemenea sa ia in considerare modul in care sa isi cheltuiasc a banii pe care ii au pentru a-si mari veniturile.

Incepeti cu pasul 1 de mai jos, pentru a afla cum sa va stabiliti obiective cat se poate de reale, pentru a tine cheltuielile sub control, si sa obtineti beneficii pe termen lung pentru banii dumneavoastra.

Citeste si BUSINESS Life: Joc De Educatie Financiara.

1. Plateste-te in primul rand pe tine.
Cel mai simplu mod de a economisi bani, mai degraba decat sa cheltui, este sa te asiguri ca nu vei avea sansa sa cheltui. Organizeaza-te in asa fel in cat, o parte din fiecare salariu (sau venit pe care il ai) sa fie depus intr-un cont de economii, evitand astfel stresul si oboseala din procesul in care trebuie sa te decizi pentru cat de multi bani sa economisesti si cat de mult sa pastrezi pentru tine in fiecare luna. Practic, economisiti in mod automat, iar banii pe care ii pastrati in fiecare luna sunt ai dvs. sa ii cheltuiti dupa cum doriti. De-a lungul timpului, depunerea chiar si a unei sume mici de bani din fiecare venit, in contul de economii, va prinde bine, astfel incepeti imediat ce puteti pentru un beneficiu cat mai mare.

2. Evitati acumularea de noi datorii.
Unele datorii, sunt, in esenta inevitabile. Cu toate acestea, in general, atunci cand puteti evita sa intrati in datorii noi, faceti acest lucru. Achitarea unei sume de bani in avans, este intotdeauna mai ieftina pe termen lung, decat achitarea unui imprumut in timp, unde rata de interes se acumuleaza in timp. Daca este inevitabil sa luati un imprumut, incercati sa faceti o plata cat mai mare cu banii jos pe cat este posibil. Cu cat puteti acoperii mai mult din costul de achizitie, cu atat mai repede veti achita imprumutul, si cu atat mai putin veti cheltui pe rata de interes (dobanda).

3. Seteaza obiective de economie realiste.
Este mult mai usor sa economisesti, atunci cand stii pentru ce economisesti. Stabileste obiective de economie care sunt la indemana ta, pentru a te motiva sa iei decizii financiare dure, dar necesare pentru a economisi responsabil. Pentru obiective serioase, cum ar fi cumpararea unei case sau iesirea la pensie, aceste obiective pot dura ani, sau zeci de ani pentru a le atinge. In aceste cazuri, este important sa masurati progresul in mod regulat. Doar daca faceti un pas inapoi si aruncati o privire la imaginea de ansamblu, puteti obtine un sentiment, de cat de departe ati ajuns si cat de mult mai aveti.

4. Stabiliti un interval de timp pentru scopurile dvs.
Acordarea unei limite de timp ambitioase (dar rezonabila), pentru atingerea obiectivelor tale poate fi un mare instrument motivational. De exemplu, sa presupunem ca ati stabilit un obiectiv de a detine o casa peste doi ani incepand de astazi. In acest caz, va trebui sa investigati costul mediu al casei in care doriti sa locuiti si sa incepeti sa economisiti pentru avans. Stabilirea unor termene este deosebit de importanta pentru obiectivele esentiale pe termen scurt. O perioada de timp ambitioasa dar rezonabila, va poate ajuta sa va atingeti obiectivul.

5. Faceti si pastrati un buget.
Este usor sa va angajati in obiective ambitioase de economii, dar daca nu aveti nici-un mod de a tine evidenta cheltuielilor dvs., veti gasi ca este dificil sa le atingeti. Pentru a mentine progresul financiar, incercati sa faceti un buget pentru venitul dvs. la inceputul fiecarei luni. Alocarea din timp, a unei parti din venitul dvs. pentru toate cheltuielile majore, va poate asigura ca nu pierdeti bani, mai ales daca impartiti fiecare salariu/venit pe care il primiti in functie de bugetul dvs.
Spre exemplu, pentru un venit de 3000 lei pe luna, putem face urmatorul buget:

Casa/utilitati - 1000
Mancare - 800
Internet - 50
Benzina - 150
Economii - 500
Haine - 300
Altele - 200


6. Inregistrati cheltuielile.
Pastrarea unui buget este o necesitate pentru oricine cauta sa economiseasca bani, dar daca nu tineti evidenta cheltuielilor, veti descoperii ca este dificil sa ramai la obiectivele propuse. Pastrarea si notarea cheltuielilor este o evidenta clara pentru cat de mult ati cheltuit pe diverse lucruri in fiecare luna, si va poate ajuta sa identificati zonele "problema" si sa va schimbati obiceiurile pentru cheltuit, pentru a se potrivi cu bugetul stabilit. Cu toate acestea, urmarirea si notarea cheltuielilor, necesita o atentie serioasa asupra detaliilor. Ati putea fi socat de cat de multi bani cheltuiti pe lucruri care sunt departe de a fi esentiale.

Citeste si Ce Este Self Mentoring-ul? Cum Sa Te Autoeduci?
Citeste si Negocierea In Afaceri: De Ce Negociem?

7. Incepeti economisirea cat mai curand posibil.
Chiar daca aveti posibilitatea de a economisi doar o mica parte in fiecare luna, faceti acest lucru. Cu cat mai devreme cu atat mai bine. In acest fel va creati un obicei, ceea ce este un lucru important in procesul dvs. de dezvoltare. Mai tarziu va veti bucura ca ati inceput sa economisiti acum.

8. Nu te descuraja.
Cand intampinati probleme cu economisirea banilor, este usor sa va enervati si sa va descurajati. Situatia dvs. poate parea fara speranta, poate parea aproape imposibil sa economisiti banii de care aveti nevoie pentru a va indeplini obiectivele pe termen lung. Cu toate acestea, indiferent cu cat de putin incepeti, este intotdeauna posibil sa incepeti sa economisiti bani. Cu cat incepeti mai devreme, cu atat mai repede va puteti atinge obictivele.

Ti-a placut acest articol? Am sa te rog sa dai un share pe facebook, sa-l trimiti mai departe prietenilor tai pentru a putea ajuta cat mai multa lume. Aboneaza-te acum gratuit la newsletter pentru a primi saptamanal cele mai noi articole de educatie financiara pe mail.
Nu uita "Knowledge is Power".

6 comentarii:

  1. Foarte util articolul. Fiecare om ar trebui sa aiba ceva pus deoparte, mai ales in zilele noastre cand nu stii ce se va intampla maine. Daca nu sunt urgente, e bine sa nu te arunci mereu sa cumperi ce vezi, doar pt a cheltui. Asa cum ai spus si tu, sunt multe lucruri inutile pe care arunci banii fara sa-ti dai seama.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Andreea. Asa este, sunt foarte multe lucruri pe care le cumparam, din dorinta de a le avea, iar apoi nu le mai folosim. Pentru acest lucru este bine sa avem un buget limitat si sa tinem cont de cheltuielile pe care le facem. In acest fel putem sa vedem ce anume trebuie sa cumparam si reprezinta o urgenta si ce anume putem sa il punem in asteptare.

      Ștergere
  2. Salut. Interesant si folositor articolul. Cred ca ar fi o idee buna si un curs pe acest subiect, si cred ca ar fi si destul de multi oameni interesati...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Vlad. Lucram la un proiect in acest sens si speram sa-l finalizam cat mai curand. Multumim pentru aprecieri, si speram sa ne urmaresti in continuare.

      Ștergere
  3. Responsabilitatea este una dintre acele lucruri have to. Iar economisirea banilor este unul dintre ele. Toate lucrurile au un inceput. E bine sa incepi cat de mic poti, dar sa faci acel prim pas.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Mihaela. Toate lucrurile au un inceput, iar cu cat le incepem mai devreme, avem sanse sa le atingem mai devreme. Trebuie sa stim exact ce ne dorim, si sa stim unde vrem sa ajungem, pentru a face acel prim pas in directia buna.

      Ștergere