Care este diferenta dintre un antreprenor si un manager? Am pornit acest subiect de la o discutie pe care am avut-o cu cativa prieteni: Care dintre ei este mai important in procesul de construire al unui business?
Uneori ambii termeni sunt confundati gresit ca fiind la fel, dar nu sunt. Cu toate acestea este nevoie atat de antreprenori cat si de manageri pentru dezvoltarea oricarei afaceri.
In acest articol, am sa subliniez cateva diferente fundamentale intre un antreprenor si un manager si relevanta lor in procesul antreprenorial al unei afaceri.
Antreprenor vs. Manager.
1. Diferente de comportament.
Antreprenorul tipic vrea sa "fie in control", sa "detina controlul" asupra vietii sale (acesta este de cele mai multe ori si motivul pentru care el a inceput afacerea), al activitatii sale si in special al angajatilor sai.
In schimb, managerul profesionist, intra intr-o companie unde este necesara delegarea autoritatii, din moment ce a ajuns la stadiul de dezvoltare in care antreprenorul nu mai poate "face totul singur".
Citeste si Cum Sa Cheltui Banii In Mod Inteligent.
Citeste si Reducerea Cheltuielilor.
2. Stilul de conducere.
Stilul de management antreprenorial este foarte exigent, lasand foarte putin loc pentru eroare, si deloc pentru esecuri reale, deoarece de cele mai multe ori este o afacere de tipul "one man show", chiar daca exista si alti angajati.
Cu toate acestea, managerul profesionist, trebuie sa fie tolerant la esec, si sa dezvolte o echipa administrativa intrucat responsabilitatea lui in organizatie este sa treaca de la atotcunoscatorul antreprenor la oameni care inca mai invata despre business.
3. Forta interioara.
Antreprenorul este caracterizat de concepte precum: "antreprenoriat", "creativitate", "inovatie", si asa mai departe, indicatori ce tin de dorinta de a crea "ceva din nimic".
Managerul se caracterizeaza prin concepte cum ar fi "ordine", "organizare", "proceduri", si asa mai departe, indicand dorinta de a organiza si de a mentine ceea ce exista.
4. Dezvoltare.
Spiritul antreprenorial este renumit pentru capacitatea sa de a reactiona rapid si eficient la noi oportunitati de afaceri. Aceasta capacitate este fundamentala pentru cresterea rapida a companiei in faza de start-up.
Managerul profesionist se remarca prin planificarea strategica pe termen mediu si lung, ceea ce duce la o crestere controlata a companiei in timpul procesului de construire.
5. Structura organizationala.
Organizatia antreprenoriala se caracterizeaza prin structura sa informala, flexibila, care ii permite sa se adapteze la schimbarile impuse de cresterea rapida.
Managementul profesional necesita o structura organizatorica formala si destul de rigida, care nu lasa loc pentru reactii rapide la noi oportunitati de afaceri, dar care protejeaza compania de la o prabusire brusca.
6. Luarea deciziilor.
Antreprenorul ia de obicei decizii singur, chiar si pe cele de importanta critica pentru afacerea sa, pe baza propriei sale intuitii.
Managerul ia de obicei decizii dupa colectarea informatiilor detaliate si trage concluzii operative, bazandu-se pe experti atat din interiorul companiei cat si din afara ei.
7. Definirea obiectivelor.
Antreprenorul descrie compania sa in termeni de "viziune", "vis", "misiune", si reuseste sa ofere angajatilor sai sentimentul ca lucreaza pentru un scop mult mai mare decat comercializarea unui produs sau serviciu.
Managerul profesionist descrie compania in termeni de segmente de piata, randament pe angajat si profitabilitate.
Citeste si Cum Sa Economisesti Bani Responsabil.
8. Atitudinea fata de bani.
Desi mitul spune ca antreprenorii sunt condusi de dorinta de bani si putere, studii recente au aratat ca antreprenorii sunt condusi de dorinta de succes, mai degraba decat de putere. Acest lucru inseamna ca, desi banii sunt un produs bine primit pentru eforturile lor, acesta nu este un motiv pentru implicarea lor.
Managerul unui business, se uita la afacerea pe care o conduce si isi defineste obiectivele doar in termeni financiari.
9. Atitudinea fata de risc.
Antreprenorii nu se tem de riscuri si sunt foarte buni in evaluarea riscurilor.
Managerul profesionist, care are sarcina de a consolida si mentine compania, se teme in mod natural de riscuri si incearca sa mentina o linie constanta.
10. Cultura companiei. Viziunea Si Valorile Intr-o Companie.
Antreprenorul nu incearca sa stabileasca o cultura pentru companie, deoarece in cele mai multe cazuri el insusi este compania.
Managerul incearca sa stabileasca o cultura bine definita pentru companie, bazata pe valorile companiei pe de o parte si pe obiectivele comerciale pe de alta parte.
In concluzie exista o diferenta clara intre un antreprenor si un manager. Dar este evident ca managerul ideal ar fi unul care stie cum sa combine anumite trasaturi ale unui manager profesionist (cum ar fi ordine si disciplina) cu caracteristici antreprenoriale cum ar fi reactia rapida la oportunitati de afaceri, creativitate si capacitate de a inspira angajatii cu un sentiment de viziune si provocare.
Ti-a placut acest articol? Am sa te rog sa dai un share pe facebook, sa-l trimiti mai departe prietenilor tai pentru a putea ajuta cat mai multa lume. Aboneaza-te acum gratuit la newsletter pentru a primi saptamanal cele mai noi articole de educatie financiara pe mail.
Nu uita "Knowledge is Power".
miercuri, 17 decembrie 2014
Home »
Afaceri
,
Business
,
Cariera
,
Dezvoltare Personala
,
Educatie
,
Inteligenta
,
IQ Financiar
,
Lider
,
Mentalitate
,
Motivatie
» Care E Diferenta Semnificativa Dintre Antreprenor Si Manager?
Unul dintre cele mai bune articole pe care le-am citit. Antreprenorul este focusat pe inovatie, este cel care construieste "ceva", iar managerul este cel care intretine acel "ceva" prin resursele de care dispune. Sunt doua lucruri total diferite, dar la fel de importante in cadrul dezvoltarii unui business.
RăspundețiȘtergereBuna Antonia. Asa este, cei 2 au fiecare rolurile lor in companie. Multumesc pentru aprecieri.
ȘtergereAntreprenorul este sufletul, iar managerul este coordonatorul. Totusi cel care incepe actiunea si care gandeste mecanismul este antreprenorul. Managerul apoi foloseste acel mecanism asa cum a fost proiectat, si il intretine. Acesta nu il poate modifica, deoarece job-ul lui este cel de alocare a resurselor si obtinerea celor mai bune rezultate, nu de design al companiei. Este destul de interesant subiectul si abordarea articolului sub aceasta forma din prisma ambilor termeni.
RăspundețiȘtergereBuna Mihaela. Foarte corect ceea ce ai spus. Fiecare are propriul rol, si este specialist in domeniul sau.
ȘtergereFoarte buna comparatia. In final fiecare isi are rostul intr-o companie. Antreprenorul are plusurile dar si minusurile lui.
RăspundețiȘtergereSalut Andrei. Atat antreprenorul cat si managerul au punctele lor forte si punctele slabe. Important e sa isi foloseasca fiecare punctele forte la maxim pentru a obtine rezultate pe nisa care le apartine.
ȘtergereAntreprenorul este cel cu ideile. Este cel care pune bazele business-ului. Este cel care da viata unui vis - propriul sau vis. Personal, consider ca antreprenorul este superior unui manager. Un antreprenor poate oricand sa inlocuiasca un manager, dar un manager nu poate sa inlocuiasca un antreprenor. Asta cred ca este diferenta semnificativa.
RăspundețiȘtergereSalut Vlad. Ai dreptate cand spui ca antreprenorul cladeste business-ul. Este adevarat ca pentru a fi antreprenor ai nevoie de putin mai multe abilitati decat pentru a fi manager.
ȘtergereSi eu sunt de parere ca antreprenorul este mai bun. El este cel care efectiv da start-ul. Are imaginatie si viziune.
RăspundețiȘtergereBuna Nicoleta. Asa este, antreprenorul este cu viziunea. El vede cum va arata business-ul in viitor, si il proiecteaza in acest fel.
ȘtergereLoteria este ceva ce majoritatea oamenilor din lume doresc să câștige, nu doar câștigând la loterie, dar vor să câștige mare, am jucat la loterie de câțiva ani acum, dar nu am câștigat mare, personal întotdeauna cred că există ceva în spatele tuturor câștigătorilor care câștigă mereu mari, pentru că intensitatea mea îmi spune întotdeauna că fiecare lucru este posibil, reușesc să iau legătura cu unul dintre cei mai mari câștigători de loterie din Marea Britanie, l-am întrebat despre succes, și m-a referit la un foarte puternic jucător de vrajă, Dr. Prince, el este într-adevăr un om grozav căruia i-am explicat, fără detalii ascunse, (chiar vreau să câștig loteria atât de rău), a pus-o la treabă și a scris o scrisoare de câteva zile Numere care nu dau greș niciodată, aceste numere au fost cele pe care le-am jucat și am câștigat £ 3,000000,00, 3 milioane de lire sterline, este binecuvântat, și tu poți să-ți schimbi viața și cu ajutorul lui, contactează e-mail: obinnaspelltemple@yahoo.com
RăspundețiȘtergereWhatsApp el: +18488416266