duminică, 7 decembrie 2014

Cum Sa Cheltui Banii In Mod Inteligent.

In articolul trecut iti spuneam cateva metode prin care sa iti reduci cheltuielile si sa economisesti bani mai simplu. Cheltuirea banilor este un lucru la fel de important ca si economisirea banilor.

Asa cum trebuie sa ai grija de bani, si sa economisesti constant, tot asa trebuie sa ai grija si sa fii atent cum iti cheltui banii.

Am sa iti spun astazi cateva lucruri despre cum sa iti cheltui banii inteligent si eficient.

1. Cheltuie in primul rand pe lucruri absolut esentiale.

Cand vine vorba de cheltuirea banilor, exista unele lucruri absolut necesare. Aceste lucruri (mancare, apa, locuinta, imbracaminte) sunt prima prioritate atunci cand vine vorba de cheltuirea banilor tai. Cu toate acestea reducerea cheltuielilor pe mesele luate in oras, este o modalitate usoara de a reduce cheltuielile pe mancare. In functie de zona in care locuiti, costurile locuintei pot manca o parte destul de mare din venitul dumneavoastra. In acest sens, mutarea intr-o zona unde chiria este mai ieftina, este o modalitate foarte buna pentru a cheltui mai putin in privinta locuintei.

Citeste si Reducerea Cheltuielilor.
Citeste si Cum Sa Economisesti Bani Responsabil.

2. Economisiti intr-un fond de urgenta.

Daca nu aveti deja un fond de urgenta cu destui bani in el, astfel incat sa puteti sa supravietuiti daca va pierdeti brusc veniturile, incepeti sa economisiti imediat. Avand o suma rezonabila de bani depozitata intr-un fond de economii, va ofera libertatea de a va aranja problemele in cazul in care va pierdeti veniturile. Dupa ce va acoperiti cheltuielile esentiale, este ok ca o parte din venit sa o depozitati intr-un fond de urgenta, pana cand veti avea suficient salvat pentru a acoperii aproximativ o perioada de minim 3-6 luni din cheltuielile zilnice. In plus avand un fond de urgenta, puteti sta linistit in cazul in care intampinati dificultati in cariera. Daca va pierdeti job-ul, si nu aveti un fond de urgenta, veti fi nevoit sa acceptati un job chiar daca este mai prost platit. Pe de alta parte, daca puteti supravietui o perioada fara sa lucrati, puteti sa alegeti si sa gasiti un loc de munca mai bine platit.

3. Plateste-ti datoriile.

Necontrolate, datoriile pot sa va deraieze serios eforturile dvs. de a economisi bani. Daca faci doar platile minime pentru datoriile tale, vei ajunge sa platesti mai mult pe durata de viata a imprumutului, decat daca l-ai fi platit mai repede. Economisiti bani pe termen lung, daca alocati o parte din venitul dvs. pentru plata datoriilor, astfel incat sa puteti achita datoriile cat mai repede posibil. Ca regula generala, achitarea in primul rand a datoriilor cu dobanda cea mai mare este cea mai eficienta si inteligenta utilizare a banilor dvs. De asemenea, puteti sa negociati direct cu creditorul pentru o rata a dobanzii mult mai mica. Nu este in interesul creditorului dvs. sa nu puteti sa-i platiti imprumutul, astfel el va poate aproba o rata a dobanzii mai mica pentru a va putea permite sa achitati tot imprumutul. Cum Sa Scapi De Datorii?

4. Puneti bani deoparte.

Daca aveti un fond de urgenta si aveti toate datoriile platite, incepeti sa puneti bani deoparte. Banii pe care ii strangeti in acest fel, sunt diferiti de cei din fondul de urgenta. Daca puteti, incercati sa alocati cel putin 10-15% din venitul lunar pentru economii. Cand primiti salariul, este tentant sa faceti cumparaturi imediat. Pentru a evita acest lucru, puneti bani deoparte, de indata ce sunteti platit. In acest fel nu veti mai avea bani pe care sa ii cheltuiti. Depozitati 10% din venit intr-un cont personal.

5. Cheltuiti inteligent.

In cazul in care, dupa ce puneti deoparte o buna parte din venitul dvs. pentru economii, aveti bani in plus de cheltuit, ar trebui sa luati in considerare sa faceti anumite investitii inteligente, care va imbunatatesc productivitatea si va maresc castigurile pe termen lung.

6. Evitati luxul.

Luxul include lucruri care nu sunt esentiale, si care ofera beneficii putine sau deloc pe termen lung. Aceasta categorie larga poate include lucruri precum excursii sau restaurante scumpe, vacante, masini noi, telefoane, tv, gandget-uri scumpe si multe altele.Povestea Luxului: Nimic In Exces.

De retinut:

- Intotdeauna supra-estimeaza cheltuielile si sub-estimeaza veniturile.
- Ai grija de lucrurile tale. In acest fel nu trebuie sa le cumperi mereu. De asemenea, nu inlocuiti produsul daca nu este absolut necesar.
- Folositi afirmatii. Spre exemplu repetati aceasta afirmatie pana are efect: Datoria nu este o optiune.
- Daca primiti bani neasteptati, incercati sa ii puneti deoparte. In acest fel veti economisi mai repede.
- Chiar daca vrei cu adevarat ceva, intreaba-te, daca ai nevoie cu adevarat de acest lucru? De cele mai multe ori NU vei avea nevoie.
- Incepand sa salvati un pic, va ajuta sa va construiti si sa va consolidati obiceiul de a economisi. Economisind chiar si o suma mica de bani, spre exemplu 50 de lei pe luna, veti invata ca nu aveti nevoie de acei bani, asa cum credeti.
Citeste si BUSINESS Life: Joc De Educatie Financiara.
- Bucurati-va de placerile simple ale vietii.
- Daca nu reusiti din prima, nu va ingrijorati. Va merge mai bine data viitoare.
- Nu cheltuiti pe lucruri, obiecte de lux. Intrebati-va daca va puteti permite mai intai.
- Nu mergeti la cumparaturi la plimbare. Veti fi tentati doar sa cheltuiti bani pe care nu va puteti permite sa ii pierdeti.

Ti-a placut acest articol? Am sa te rog sa dai un share pe facebook, sa-l trimiti mai departe prietenilor tai pentru a putea ajuta cat mai multa lume. Aboneaza-te acum gratuit la newsletter pentru a primi saptamanal cele mai noi articole de educatie financiara pe mail.
Nu uita "Knowledge is Power".

5 comentarii:

  1. Este foarte important sa monitorizezi pe ce cheltui banii si cum ii cheltui. Doar asa poti sa vezi exact pe ce anume dai banii, si poti sa schimbi pe viitor acest lucru. Este interesant acest subiect, sa cauti sa cheltui banii intr-un mod cat mai inteligent.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Vlad. Exact despre asta este vorba. Cum sa iti gestionezi cat mai bine banii, si sa ii cheltui responsabil.

      Ștergere
  2. Este foarte bun acest sfat. Pentru ca cei mai multi nu au foarte multi bani de cheltuit, ar trebui sa ia aminte si sa aiba grija cum si pe ce isi cheltuie banii pe care ii au. Daca toti ar fi mai atenti la lucrurile pe care le cumpara, si ar avea grija sa nu arune banii pe prostii, ar putea sa-si foloseasca banii mai inteligent. Succes in continuare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Mihaela. Totul tine in a constientiza acest lucru, iar pentru asta e nevoie sa cunosti si sa ai aceste informatii. Multumesc pentru aprecieri.

      Ștergere
  3. Foate bun articolul!!! Felicitari.

    RăspundețiȘtergere